GRUBJEŠIĆ: Budžet EU nije pokazatelj da nema proširenja
Foto: Zorana Jevtić

REAGOVANJE

GRUBJEŠIĆ: Budžet EU nije pokazatelj da nema proširenja

Politika -

Predlog budžeta EU od 2021. do 2027. godine ne predviđa sredstva za proširenje, a generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić kaže da to, ipak, ne znači da proširenja do tada neće biti.

Ona je za Tanjug rekla da se, u slučaju da se potpiše ugovor o pristupanju Uniji, tada brzo donosi amandman na budžet i otvori linija za proširenje.

Objašnjava da je to bilo u slučaju Hrvatske, a pre toga Bugarske i Rumunije.

"Dakle, to nije pokazatelj da su odustali od proširenja", naglašava Grubješić.

U ovom trenutku, navodi, reč je o predlogu budžeta koji će biti usvojen tek u junu naredne godine.

Dodala je da se na svake dve godine radi revizija budžeta, tako da uvek ima prostora i za proširenja, ali i za sve druge stvari koje se odnose pre svega na zemlje članice koje su sada nezadovoljne pojedinim smanjenjem budžeta za kohezione fondove i za poljoprivredu.

Kada je reč o IPA pretpristupnoj pomoći EU, Grubješić kaže da će sredstva iz IPA biti verovatno minimalno povećana, i to prema najavama biće za oko dve milijarde evra više nego što je bilo u prethodnoj budžetskoj liniji.

"Koliko tačno će iznostiti saznaćemo početkom juna", rekla je Grubješić i napomenula da se u samoj Strategiji o proširenju navodi da će IPA fondovi biti značajno povećani kako bi se zemlje kandidati bolje pripremile za ulazak u Uniju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track