LJAJIĆ: Ne pamtim da su u Turskoj nekog dočekali kao Vučića
Foto: Vlada Srbije

najvažnije što je dogovorena izgradnja auto-puta Beograd - Sarajevo

LJAJIĆ: Ne pamtim da su u Turskoj nekog dočekali kao Vučića

Politika -

BEOGRAD - Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić je izjavio danas da ne pamti da su u Turskoj nekog tako dobro dočekali kao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da je najvažnije što je dogovorena izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo.

"Najveće iznenađenje za mene je prijem Vučića i delegacije iz Srbije. Ja to za ovoliko godina u vladi nisam video, ne samo u Turskoj već ni u drugoj nekoj zemlji. To je bio doček ne kao da je Vučić predsednik male Srbije, nego da je preds

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Naveo je da je to bila izuzetno sadržajna poseta i da se nije govorilo diplomatskim i uštogljenim rečnikom već o konkretnim projektima.

Ljajić ističe da je najvažnije što će biti izgrađen autoput Beograd - Sarajevo u oba pravca i što je potpisan memorandum sa turskom kompanijom koja treba da radi projektnu dokumentaciju i da predloge za finasijsku konstrukciju tog projekta.

Takođe, dogovorena je izgradnja puteva u Raškoj oblasti od od Novog Pazara do Tutina i od Novog Pazara do Sjenice i Tutina i Sjenice. Kako kaže, već ove nedelje će doći tehnička delegacija te kompanije koja će sa našim Ministarstvom građevinarstva razgovarati o detaljima, kako bi taj projekat mogao da počne da se realizuje već ove godine.

Ljajić naglašava da već imamo nekoliko turskih kompanija koje hoće već ove godine da otvore svoje pogone u Kraljevu, Lazarevcu, Malom Zvorniku, Požarevcu, Kragujevcu i drugim i ti objekti su već u završnoj fazi ili je već počela pripremna proizvodnja.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Rekao je da će ova poseta Vučića Turskoj otvoriti vrata za dolazak novih turskih kompanija, ne samo iz tekstilnog sektora već i poljoprivredi, gde Turska vidi najveći potencijal za buduću saradnju.

Na pitanje o poseti Vučića Moskvi, Ljajić kaže da je to što je Vučić dobio poziv da ode u Moskvu bitno "u ovim teškim vremenima".

"Naša generacija ne pamti ovako komplikovan odnose na međunarodnom planu, nije lako plivati i balasirati u tim međunarodnim vodama i uslovima kada ponovo imate nekoliko jakih igrača, nije više ovo multipolarni svet.

Morate kao mala zemlja vrlo pažljivo da donosite odluke i pravite poteze koji će biti u državnom interesu koji neće otvarati nove probleme, a to nije uvek lako kada ti međunarodni igrači očekuju da se eksplicitno opredelite za jednu, drugu ili treću stranu", navodi ministar.

Ljajić je istakao da mi kao mala zemlja upravo vodimo izbalansiranu i uravnoteženu politiku i da treba dokle god možemo tu politiku da nastavimo da sprovodimo.

(Kurir.rs/Tanjug/TV Prva/Foto: Predsedništvo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track