PRVI SUSRET U POSLEDNJIH 20 GODINA: Dačić razgovarao sa šefom diplomatije Šri Lanke
Foto: Ministarstvo spoljnih poslova

prijateljski odnosi

PRVI SUSRET U POSLEDNJIH 20 GODINA: Dačić razgovarao sa šefom diplomatije Šri Lanke

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se danas u Kolombu sa ministrom spoljnih poslova Šri Lanke, Tilak Marapanom.

Kako je saopštilo ministarstvo spoljnih poslova, Dačić i Marapan izrazili su zadovoljstvo prvim susretom na ministarskom nivou u poslednjih dvadeset godina.

Dvojica ministara konstatovali su da između Srbije i Šri Lanke postoje višedecenijski i tradicionalno prijateljski odnosi.

Ministri su se složili da je saradnju potrebno pospešiti i obogatiti intenziviranjem bilateralnog političkog dijaloga, uključujući i posete na najvišem nivou, kao i konkretnim oblicima saradnje u drugim oblastima.

Na današnjem sastanku ministri su razgovarali i o pitanju viza i razmotrili mogućnosti za obostrano ukidanje viza. Takođe, dogovoreno je da se u Beogradu održe političke konsultacije dve strane.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na stavu Šri Lanke u vezi sa nepriznavanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, uz očekivanje da će Šri Lanka i ubuduće zadržati ovu poziciju.

Ministar spoljnih poslova Šri Lanke ponovio je stav, koji je juče prilikom susreta sa Dačićem izneo i predsednik Vlade Šri Lanke Ranil Vikremesinge, da se na jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova gleda kao na separatizam sa kojim su se i oni suočavali, te da je za njih to potpuno neprihvatljivo.

Ranije danas, Dačić i ministar saobraćaja Šri Lanke Nimal Siripala de Silva potpisali su Sporazum o vazdušnom saobraćaju između Republike Srbije i Šri Lanke.

Sporazum će značajno doprineti boljoj povezanosti dve zemlje i naroda, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Ministarstvo spoljnih poslova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track