NELA KUBUROVIĆ: Poslanički imunitet nije smetnja za sudjenje Jojiću i Radeti u Srbiji
Foto: Marina Lopičić

dopis sudu u hagu

NELA KUBUROVIĆ: Poslanički imunitet nije smetnja za sudjenje Jojiću i Radeti u Srbiji

Politika -

HAG/BEOGRAD - Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović negirala je, u dopisu sudu u Hagu, da će poslanici Srpske radikalne stranke Petar Jojić i Vjerica Radeta u Srbiji biti zaštićeni poslaničkim imunitetom od sudjenja za nepoštovanje Haškog tribunala, ako Hag taj proces ustupi Beogradu.

Da bi poslanički imunitet mogao biti iskorišćen za sprečavanje sudjenja Jojiću i Radeti prethodno je sugerisala haška tužiteljka Dajana Elis (Diana Ellis), koja se protivi ustupanju predmeta Srbiji.

foto: Fonet/Nenad Orević

U dopisu od 3. maja. koji je sud u Hagu danas objavio, ministarka Kuburović je naglasila da imunitet štiti poslanike od krivične i druge odgovornosti za "izraženo mišljenje i glsanje" u skupštini, a i za "teže delikte".

U slučaju dela za koje je zaprećena zatvorska kazna, što je slučaj s nepoštovanjem Tribunala, skupština na zahtev tužioca ili suda odlučuje o ukidanju poslaničkog imuniteta, napisala je ministarka sudiji Ajdinu Akaju (Aydin Akay).

Kako je naglasila, Jojić i Radeta su "voljni da se pojave pred sudom" u Srbiji.

Tužiteljka Elis prethodno je sudiji napisala da Skupština Srbije, po Ustavu i propisima, ima ovlašćenje da "spreči pokretanje postupka protiv optuženih" i da "dostupnost imuniteta optuženima pruža još jedan razlog za odbacivanje ideje o prosledjivanju ovog predmeta Srbiji".

foto: Marina Lopičić, Dado Đilas

Tužiteljka Elis konstatovala je i da "postoji široko rasprostranjeno neprijateljsko rasploženje prema Tribunalu medju stanovništvom Srbije" i "pojedincima na istaknutim državnim položajima".

Ministarka Kuburović uzvratila je da takvi "argumenti" pokazuju "nedostatak valjanog pravnog razloga".

Neosporno je da su u Srbiji negativno primljeni izveštaji o smrtima, samoubistvima ili trinaestogodišnjem sudjenju Vojislavu Šešelju. Sve su to činjenice za koje odgovornost snosi Tribunal. To nije rezultat političkog delovanja političkih struktura u Srbiji. Stavovi gradjana Srbije posledica su nepoverenja izazvanog delovanjem Tribunala", podvukla je ministarka Kuburović.

Vlasti Srbije ranije su izrazile spremnost da sude Jojiću i Radeti.

Da li će taj proces biti ustupljen srpskom pravosudju, uprkos protivljenju tužiteljke, odlučiće u dogledno vrema sudija Akaj.

foto: Beta

Jojića i Radetu, Haški tribunal je, u oktobru 2012, optužio da su da su uticali na svedoke u haškom procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Do zatvaranja Tribunala, krajem 2017, Srbija je odbijala nalog iz Haga da uhapsi i izruči optužene, pozivajući se na odluku suda u Beogradu da je obavezna da saradjuje samo u procesima za ratne zločine.

Zvaničnici Tribunala tvrdili su, s druge strane, da je Srbija obavezna da saradjuje i u predmetima za nepoštovanje suda, kao što je ranije i činila. Zbog nesaradnje, zvaničnici Tribunala su Srbiju prijavili Savetu bezbednosti UN.

Po zatvaranju Tribunala, slučaj Jojića i Radete preuzeo je sudski Menanizam, njegov pravni naslednik i u razmatranje uzeo mogućnost ustupanja sudjenja Srbiji.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track