MARKO ĐURIĆ: Karatisti na prvenstvu u Novom Sadu bez obeležja takozvanog Kosova
Foto: Zorana Jevtić

saopštenje

MARKO ĐURIĆ: Karatisti na prvenstvu u Novom Sadu bez obeležja takozvanog Kosova

Politika -

BEOGRAD - Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić najavio je danas da na predstojećem Evropskom prvenstvu u karateu u Novom Sadu, sportisti sa Kosova i Metohije neće moći da nose obeležja "takozvanog Kosova".

Kako je saopšteno iz Kancelarije, takva odluka je potvrdjena na sastanku koordinacionog tima Vlade Srbije za usmeravanje aktivnosti sportskih organizacija u Srbiji po pitanju statusa sportskih organizacija i učešća sportista pod ingerencijom Privremenih institucija samouprave u Prištini na medjunarodnom nivou.

foto: Marina Lopičić

Na sastanku je zaključeno i da statusni simboli "takozvanog Kosova" uoči i tokom takmičenja ne smeju biti isticani na sportskom borilištu i njegovom okruženju.

"Organizatori su, kao dobri domaćini, omogućili da karatisti iz naše južne pokrajine nastupaju na ovom takmičenju, ali isključivo statusno neutralno i biće predstavljeni imenom i prezimenom i grbom Evropske karate federacije", piše u saopštenju.

Navodi se da je Koordinacioni tim konstatovao da se na taj način "otklanja mogućnost da jedna medjunarodna sportska manifestacija bude zloupotrebljena za promovisanje separatizma i kršenja medjunarodnog prava, Ustava i zakona Srbije".

"Srbija će biti dobar domaćin svima kojima je do sporta, a ne do politike", dodaje se u saopštenju.

foto: Profimedia

Generalni sekretar Karate federacije Kosova Nazmi Gaši rekao je ranije da je KFK punopravni član Evropske karate unije i da, kao i svaka druga federacija, ima apsolutno pravo da učestvuje na Evropskom prvenstvu u Novom Sadu.

"Mi ćemo u Novi Sad putovati sa 13 takmičara, a kompletna ekspedicija brojaće oko 30 članova. Mislim da se bez razloga podiže tenzija, ovo je sport i ne vidim nijedan razlog da se naša reprezentacija, kao i sve druge selekcije, ne nadje na prvenstvu. Uostalom naši karatisti se često sreću sa takmičarima iz Srbije i dobro se poznajemo", rekao je Gaši. Evropski šampionat za seniore u borbama i katama u Novom Sadu biće održan od 9. do 13. maja.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track