DELEGACIJA EU OBELEŽAVA DAN EVROPE: Vučić iz Moskve stigao na Ušće i poručio da mislimo na budućnost
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

SVEČANOST u muzeju savremene umetnosti

DELEGACIJA EU OBELEŽAVA DAN EVROPE: Vučić iz Moskve stigao na Ušće i poručio da mislimo na budućnost

Politika -

BEOGRAD - Delegacija EU u Srbiji obeležava danas Dan Evrope, a svečanosti u Muzeju savremene umetnosti prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je direktno sa aerodroma po povratku iz posete Moskvi došao na proslavu.

Prisutni su i članovi Vlade Srbije, strane diplomate i druge zvanice iz javnog i kulturnog života Domaćin je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, a očekuje se obraćanje kako domaćina, tako i nekog od gostiju.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija treba još puno da radi da bi postala članica Evropske unije.

Vučić je na prijemu u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu povodom Dana Evrope, 9. maja, rekao da gradjani Srbije žele da pripadaju evropskom tipu društva, što znači da žele demokratsko i slobodno društvo, ali da treba još puno da se radi na ostvarivanju tog cilja.

"U periodu pred nama, u vladavini prava i u svim drugim oblastima moraćemo postići značajno veći napredak kao što je ostvaren u ekonomiji", rekao je Vučić.

On je rekao da je Evropa kao mirovni projekat važna za Srbiju jer omogućava mir i stabilnost. Dodao je da kao što je Srbiji potrebna EU, tako je EU potrebna

stabilnost u Srbiji.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Vučić je izrazio uverenje da EU želi Srbiju za svoju punopravnu članicu baš onako koliko i Srbija želi u EU.

Predsedik Srbije je rekao da će ideja Robera Šumana biti ostvarena kad čitav region Zapadnog Balkana udje u EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da se Srbija menjala i sve bolje razumela zahteve i potrebe Evrope, a čini se da i Evropa razume, sve više, zahteve i potrebe Srbije.

Vučić je, na svečanosti koju je Delegacija EU u Beogradu priredila povodom Dana Evrope, rekao da je Evropa pre 73 godine izvojela pobedu nad "strašnim neprijateljem", fašizmom i nacizmom.

Posle toga, kako je naglasio, Evropa je počela da se obnavlja i širi nove ideje, ovog puta zajedništva.

"I najveći neprijatelji su prepoznali potrebu za pomirenjem i saradnjom", rekao je Vučić dodajući da je posle najteže lekcije shvaćeno da su pomirenje i zajedništvo preduslovi za budućnost.

foto: Tanjug/Filip Krainčanić

"Na tom putu, ma kako trnovit bio, bila je i Srbija u različitim fazama i statusima. Srbija nije uvek razumela Evropu, a neretko ni Evropa nju, ali smo se menjali i razumeli zahteve i potrebe Evrope, a čini se da i Evropa razume sve više zahteve i potrebe Srbije", podvukao je predsednik na svečanosti u Muzeju savremene umetnosti.

Kada ljudi pitaju zašto želimo u Evropu, običan čovek bi rekao da je to zbog boljeg života, drugi bi, kaže, dodali nešto, čini mu se, još važnije, jer nam je dosta ratovanja, a Evropa kao mirovni projekat je važna za nas da sačuvamo stabilnost i mir, "A, nama je dosta ratovanja i nestabilnosti više nego ikome", primetio je predsednik Srbije.

Ipak, on bi, ističe, na to dodao i treći razlog: "A, to je da građani Srbije žele da pripadaju evropskom tipu društva, a to znači da imamo demokratsko i slobodno društvo, a to znači da moramo još puno da radimo i napredujemo, što opet ne znači da su sve ostale zemlje Evrope uređene i bezgrešne, ali je na nama da radimo", rekao je.

Zato, kako je istakao, u periodu koji je pred nama moramo u oblasti vladavine prava, ali i durgim, da postignemo značajno veći napredak, baš kao što smo ga postigli u ekonomiji i od zemlje blizu bankrota stigli do toga da imamo tri godine za redom suficit u budžetu, dvostruko manje nezaposlenih i rast u prvim mesecima ove godine od 4,5 odsto.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track