Najnovije vesti

VUČIĆ: Doslednost je velika snaga Srbije, uvek možemo da dođemo do Putina
Foto: AP

ZADOVOLJAN ISHODOM POSETE MOSKVI

VUČIĆ: Doslednost je velika snaga Srbije, uvek možemo da dođemo do Putina

Politika

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas kao veoma važno to što su Srbija i Rusija učvrstile prijateljstvo, saradnju u svim oblastima, i naveo da je u razgovorima u Moskvi s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao o svim ključnim pitanjima, pri čemu su, kako je istakao, "mnogo, mnogo vremena" posvetili Kosovu.

"Za nas nema tabu tema i mislim da Putin razume mene i poziciju Srbije, kao što se ja trudim da razumem poziciju Rusije. Mi smo prijatelji i u našim odnosima postoji poverenje i pouzdanost u drugog sagovornika", rekao je Vučić za RTS po povratku iz Moskve.

foto: Reuters/Sputnjik

"Analizirali smo sva postojeća dokumenta Ujedinjenih nacija, analizirali smo i ponašanja svih aktera na svetskoj političkoj sceni, pre svega o tom pitanju", rekao je Vučić i dodao da je s Putinom razgovarao i ;o ekonomskoj saradnji, saradnji u oblasti energetike, vojnotehničkoj saradnji, kao i o njegovoj poseti Srbiji u oktobru ili novembru.

Vučić je ocenio da je predsednk Rusije uvek tu za Srbiju, ali da se on trudi da ga ne zamara previše i da ga ne ometa.

"Svaki put kad smo imali problem na Kosovu, s divljačkim upadom Albanaca na sever i prebijanjem Marka Djurića, iako je Putin imao užasnu situaciju – tek što su završeni izbori, u požaru u tržnom centru poginula su deca, u roku od 24 sata se javio i mogli smo da razgovaramo o svemu. Uvek i u svakom trenutku

možemo da dodjemo do Putina", rekao je Vučić.

"Kad god je potrebno, Putin je tu za Srbiju i ja sam mu na tome veoma, veoma zahvalan", dodao je predsednik Srbije.

foto: EPA

Putin je, kako je naveo, stavljajući srpsku delegaciju kao goste ovogodišnje parade povodom pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu pokazao da će Srbija i Rusija osim toga što imaju mnogo toga zajedničkog u prošlosti, imati mnogo toga zajedničkog i u budućnosti.

Srbija je, kako je ocenio, uspela i da pokaže da je pouzdan i korektan partner.

"Svi znaju, i ovde i u Evropi i u svetu, da je Srbija na evropskom putu, ali da kad Srbija kaže da neće da uvodi sankcije Rusiji, da ih neće uvesti, kao i da će ostati vojno neutralna zemlja.

Doslednost je velika snaga Srbije, ocenio je predsednik i dodao da doslednost nailazi na veliko poštovanje.

Vučić je naveo da je veoma zadovoljan posetama Ankari i Moskvi u posldnja tri dana i istakao da dogovore treba konkretizovati, pre svega u povećanju trgovinske razmene. Dodao je da Srbija mora da nastavi ;izvoz poljoprivrednih proizvoda, i to ne samo sirovina i polufabrikata.

foto: Predsedništvo

Odgovarajući na pitanje o čemu je neformalno razgovarao s predsednikom Rusije i premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom nakon Parade pobede, predsednik je rekao da je Netanjahu govorio o sredstvima koja Izrael ulaže u vojsku.

"Mi smo zemlja slične veličine i po broju stanovnika, a oni od nas ulažu skoro 35 puta više novca za vojsku. Onda je Netanjahu rekao: 'Blago tebi, pa nemaš potrebu za tim'. Ja sam rekao da uvek imate potrebu da odvratite svakoga od napada na vašu zemlju, ali da moramo prvo da ojačamo ekonomiju, da naš BDP bude veći, a onda ćemo moći nešto više novca da trošimo", rekao je Vučić za RTS u intervjuu u kome je sumirao dvodnevnu posetu Moskvi.

(Kurir.rs/Beta)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...