UŽIVO IZ PALATE SRBIJA Vučić: Prijateljstvo s Kiprom je iskreno, naš prijatelj Nikos nas potpuno razume, zato se toliko uzdamo u podršku Kipra
Foto: Printscreen/Pink

Posle razgovora

UŽIVO IZ PALATE SRBIJA Vučić: Prijateljstvo s Kiprom je iskreno, naš prijatelj Nikos nas potpuno razume, zato se toliko uzdamo u podršku Kipra

Politika -

U našem prijateljstvu nema nekog velikog interesa zato je i iskreno, a njihov stav o Kosovu je najtvrđi i najčvršće ga brane, dodao je predsednik Srbije

1 / 11 Foto: Pritnscreen/Pink

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Palati Srbija održao zajedničku konferenciju sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadisom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

foto: Printscreen

Vučić je na početku obraćanja gostu poželeo toplu dobrodošlicu i zamolio ga da se oseća kao kod kuće poručivši mu da to ne govori smao iz kurtoazije.

- Prijatelju Nikose... - obratio se Vučić kiparskom kolegi.

Vučić je u obraćanju naveo da je sa predsednikom Kipra razgovarao o nizu tema - pre svega o Kosovu, zatim poglavlju 35 koje se na njega odnosi a u procesu evrointegracija ima ga samo Srbija i nijedna druga zemlja, zatim o ekonomiji, bilateralnim odnosima, ali i turizmu i mogućnosti da što više kiparskih turista poseti Srbiju.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je rekao da u odnosima Srbije i Kipra "nema previše interesa već iskrene bliskosti" što je kako je ocenio, retkost u međunarodnim odnosima. "Uveren sam da ćemo uvek moći da računamo na pravdoljubivost i podršku našeg prijatelja Nikosa koji nas perfektno razume i zato se toliko uzdamo u njegovu i podršku Kipra", rekao je Vučić.

"Naša trgovinska razmena mora biti veća, do sada smo imali značajna ulaganja sa Kipra u Srbiju ali očekujemo da budu još veća", dodao je Vučić.

"Sa Srbijom se ne razgovara jezikom ucena"

On je naveo da je Srbija veoma zainteresovana da kompromisno rešenje pitanja Kosova i Metohije i izrazio nadu da će i Kipar svoje unutrašnje probleme rešiti mirnim putem na osnovu kompromisa.

"Zainteresovani smo za kompromis ali niko ne može jezikom ucena, pretnji i ultimatuma da razgovara sa nama. Mi ćemo nastaviti težak put ka EU, težak zbog poglavlja 35 koje postoji samo za Srbiju, koje nijedna druga zemlja nije imala ali se nadam da ćemo naći neko rešenje koje će biti dovoljno nezadovoljavajuće i za Beograd i za Prištinu", rekao je predsednik Srbije.

foto: Printscreen

Vučić je naveo da je prijateljstvo Srbije i Kipra istinski iskreno jer nijedna, ni druga strana nemaju nekih velikih interesa osim pravog prijateljstva.

- Prijateljstvo s Kiprom je iskreno, naš prijatelj Nikos nas potpuno razume, zato se toliko uzdamo u podršku Kipra... Oni su jedna od članica EU koja najtvrđe i najčvršće brani svoj stav i ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosmeta... Njihov stav o Kosovu je najtvrđi i najčvršće ga brane, dodao je predsednik Srbije zahvalivši se Anastasijadisu na iskrenom i pravom prijateljstvu i poručivši da će uskoro, kada on bude uzvratio posetu i boravio na Kipru, tamo biti održan i jedan srpsko-kiparski biznis forum koji će okupiti privrednike obeju zemalja.

Vučić je dodao da u Kipru imamo i podršku kada je reč o Poglavlju 35 u procesu evrointegracija, poglavlju koje ima samo Srbija od svih zemalja koje su u procesu EU integracija, a koje se odnosi na Kosmet.

foto: Pritnscreen/Pink

Poželevši mu da se oseća kao kod kuće, Vučić je potom predao reč gostu koji mu se zahvalio na srdačnoj dobrodošlici i iskrenom prijateljstvu, ali i učešću pripadnika naših snaga u mirovnoj misiji na tom još podeljenom ostrvu. On je dodao i da Srbiji odaje priznanje kada je reč o napretku na putu ka EU, ali i u privrednom smislu.

Anastasijadis nije okolišao već je u prvih nekoliko rečenica rekao da Kipar ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova i potvrdio da je prijateljstvo sa Srbijom iskreno, te najavio posetu Vučića Kipru i održavanje najavljenog biznis foruma.

Vučić i Anastasijedes razmenili ordenje

Vučić je danas uručio Orden Republike Srbije na lenti kiparskom predsedniku Nikosu Anastasijadesu, a Anastasijades je srpskog predsednika odlikovao Velikim ordenom reda Makarijus treći na ogrlici.

Anastasijades je Vučicu uručio orden za izuzetne bilateralne odnose i tradicionalno prijateljstvo između srpskog i kiparsko naroda.

Predsednik Srbije je Anastasijadesa odlikovao za zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Kipra.

(Kurir.rs/Foto: TV Pink printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track