DELEGACIJA VENECIJANSKE KOMISIJE U BEOGRADU: Sa Vučićem o ustavnim reformama
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

komisija je savetodavno telo Saveta Evrope

DELEGACIJA VENECIJANSKE KOMISIJE U BEOGRADU: Sa Vučićem o ustavnim reformama

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Venecijanske komisije Saveta Evrope razgovarali su danas u Beogradu o ustavnim reformama u Srbiji i uskladjivanju pravnog sistema zemlje sa evropskim zakonodavstvom što je neophodno za ispunjavanje kriterijuma za prijem u Evropskoj uniji.

Predstavnici Venecijanske komisije su istakli da su u Srbiju došli kako bi sagledali predloge ustavnih amandmana i postojeće primedbe, zbog pripreme godišnjeg izveštaja koji će biti predstavljen u junu, navodi se u saopštenju Vučićevog kabineta.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Oni su ocenili da je ustavna reforma važna i da je korak u dobrom pravcu, ali da je u tom procesu neophodna dobra komunikacija svih relevantnih aktera.

Vučić je rekao da Srbija kroz ustavne amandmane koji se odnose na pravosudje, želi da obezbedi adekvatnu ravnotežu izmedju nezavisnosti i odgovornosti sudstva, kako bi gradjanima bile obezbedjene efikasne i kvalitetne pravosudne usluge.

Predsednik Srbije je ocenio da je srpsko pravosuđe sporo i da je Srbija spremna da prihvati preporuke Venecijanske komisije i primeni dobra iskustva kako bi unapredila vladavinu prava.

Predstavnici Venecijanske komisije Saveta Evrope na čelu sa sekretarom Komisije Tomasom Markertom danas će se sastati i s premijerkom Anom Brnabić i ministarkom pravde Nelom Kuburović.

Venecijanska komisija je savetodavno telo Saveta Evrope koje pruža pravnu pomoć državama članicama, radi postizanja evropskih pravnih i institucionalnih standarda u oblastima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track