KUBUROVIĆEVA SE SASTALA SA BRAMERCOM I VENECIJANSKOM KOMISIJOM: Srbija nedvosmisleno posvećena procesuiranju ratnih zločina
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

važni sastanci

KUBUROVIĆEVA SE SASTALA SA BRAMERCOM I VENECIJANSKOM KOMISIJOM: Srbija nedvosmisleno posvećena procesuiranju ratnih zločina

Politika -

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se danas sa bivšim glavnim tužiocem Haškog tribunala, a sadašnjim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Seržom Bramercom, sa kojim je razgovarala o napretku Srbije u oblasti procesuiranja ratnih zločina.

Bramerc je istakao da je potrebno unaprediti regionalnu saradnju Srbije, BiH i Hrvatske, kao i ojačati kapacitete Tužilaštva za ratne zločine. On je pozitivno ocenio usvajanje Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina i Tužilačke strategije, ali i ukazao da je neophodno uložiti dodatne napore u njihovo sprovođenje, što pre svega podrazumeva pokretanje novih slučajeva.

Ministarka Kuburović je istakla da je Srbija nedvosmisleno posvećena procesuiranju ratnih zločina i podsetila da je formirano radno telo, koje prati implementaciju mera iz Strategije. Ona je rekla da izveštaje tog tela usvaja i sama vlada, kao i da su oni dostupni na sajtu Ministarstva pravde.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Govoreći o regionalnoj saradnji, Kuburović je naglasila da je ona na visokom nivou, posebno kada je reč o saradnji sa BiH, da su srpski pravosudni organi priznali određene sudske presude iz BiH, kao i da je došlo i do preuzimanja gonjenja u nekim slučajevima gde su bile ispunjene sve pravne pretpostavke.

Kada je reč o odnosima sa Hrvatskom, ona je istakla da je održan posle više godina sastanak ministara pravde, čiji je rezultat bio formiranje dve Komisije, koje za zadatak imaju rešavanje pitanja ratnih zločina na bilateralnom nivou, kao i razmenu ažuriranih spiskova lica za koje se sumnja da su počinile ratne zločine.

Govoreći o kapacitetima Tužilaštva za ratne zločine ministraka je navela da je nedavno izabran jedan zamenik tužioca, kao i da je izbor za još dva u toku, dok je Bramerc naglasio da njegov cilj upravo da bude podrška implementaciji i nacionalne i tužilačke strategije, kao i daljem unapređenju regionalne saradnje.

Ministarka Kuburović je na sastanku još jednom istakla spremnost Srbije da preuzme procesuiranje slučaja Vjerice Radete i Petra Jojića, jer su nadležni sud i tužilaštvo potvrdili da su ispunjene sve pravne pretpostavke za to.

Poseta Srbiji deo je Bramercovih priprema za predstavljanja redovnog Izveštaja o radu Mehanizma na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku.

Sa predstavnicima Venecijanske komisije o ustavnim promenama

Kuburovićeva se sastala danas i sa predstavnicima Venecijanske komisije sa kojima je razgovarala o budućim ustavnim promenama u Srbiji u oblasti pravosuđa. Ministarka je na sastanku predstavila Nacrt ustavnih amandmana i ukazala da je to druga verzija Nacrta usaglašena sa više od 30 komentara koja su u Ministarstvo pravde dostavila strukovna udruženja, civilni sektor i same pravosudne institucije nakon drugog kruga javne rasprave.

Ministarka sa predstavnicima Venecijanske komisije
Ministarka sa predstavnicima Venecijanske komisijefoto: Beta/Ministarstvo pravde Srbije

Pored toga, predstavnici Venecijanske komisije upoznati su i sa Nacrtom ustavnog zakona koji detaljnije definiše predložene ustavne amandmane i predviđa usklađivanje sistemskih zakona sa ustavnim promenama.

Na sastanku je istaknuto da je nezavisno pravosuđe od velike važnosti za funkcionisanje svake države, ali i da, sa druge strane, treba da postoji njegova odgovornost.

Ministarka Kuburović je naglasila da će Srbija poštovati preporuke Venecijanske komisije i zahvalila predstavnicima te komisije što su u relativno kratkom roku prihvatili da Nacrt bude razmatran na redovnoj junskoj sednici tog tela. Delegaciju Venecijanske komisije predvodio je sekretar Komisije Tomas Markert, a članovi su izvestioci Hana Suhočka iz Poljske, GrejnMekMorou iz Irske, Andras Varga iz Mađarske i Jorgen Štejn Sorensen iz Danske.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track