ISTRAŽUJEMO KAKO SU POLITIČARI STEKLI VELIKO BOGATSTVO: Odakle Janjuševiću vila od 5 miliona evra?! Otkud pare Čedi, Nikoliću, Vulinu...
Foto: Dado Đilas

Nosioci javnih funkcija dužni su da objasne

ISTRAŽUJEMO KAKO SU POLITIČARI STEKLI VELIKO BOGATSTVO: Odakle Janjuševiću vila od 5 miliona evra?! Otkud pare Čedi, Nikoliću, Vulinu...

Politika -

Nosioci javnih funkcija dužni su da objasne kako su došli do novca kojim su platili stan, kuću, automobil ili jahtu, a čija cena ne odgovara njihovim realnim primanjima, poručuje Zoran Stojiljković, profesor na Fakultetu političkih nauka i bivši član odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Jedan od primera je Zoran Janjušević, nekadašnji savetnik ubijenog premijera Zorana Đinđića, koji je više puta u proteklih 10 godina bio optuživan za finansijske malverzacije. On danas živi u vili čija je vrednost procenjena na oko pet miliona evra, a u vreme kada je stekao bogatstvo radio je u državnim organima.

Odgovor na logično pitanje kojim novcem je kupio luksuznu nekretninu nije poznat, kao što je za srpsku javnost još uvek nepoznanica i ko je tetka iz Kanade koja je ministru odbrane Aleksandru Vulinu pozajmila 205.000 evra za kupovinu stana od 107 kvadrata u Beogradu. Ko finansira luksuzni život Čedomira Jovanovića, lidera LDP, i njegove porodice višegodišnja je misterija, a i Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije, koji se onoliko hvalio da je čovek iz naroda, odbija da tom istom narodu položi račune i kaže kako je platio petosoban stan u Beogradu ili kuću u Bajčetini, vikendice na Savi.... - Zakon o poreklu imovine nije srećno rešenje, ali u ovakvoj situaciji to je jedino rešenje. Pitanje je zašto se taj zakon - i posle dve godine visokofrekventnih političkih najava da će se doneti - ne donosi. Političari su dužni da objasne kako su došli do svoje imovine, a jedan od mehanizama bi mogao da bude taj zakon o poreklu imovine - kaže Stojiljković za Kurir i dodaje: - Poreska administracija bi morala to da pokazuje, da imaju uvid u to koliko prihodi mogu da pokriju imovinu, ali ukoliko to ne funkcioniše, zašto se zakon o poreklu imovine ne donosi? Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija podseća da je u ekspozeima premijera iz 2016. i 2017. najavljeno donošenje posebnog zakona o ispitivanju porekla imovine i da sadržaj tog zakona još uvek nije poznat. - Pretpostavlja se da bi on mogao da donese mogućnost dodatnih provera podataka o imovini i prihodima i da bi, u slučajevima kada ne postoji dokaz o tome da je imovina stečena na zakonit način, bilo uvedeno dodatno oporezivanje. I dalje nije jasno na koga bi se taj zakon odnosio. Ali u svakom slučaju bi se moglo očekivati da će neki od slučajeva o kojima ste pisali biti predmet ispitivanja jednom kada takav zakon bude donet - kaže Nenadić.

Ministarstvo pravde Zakon o poreklu imovine i dalje razmatra radna grupa

- Prema radnom tekstu zakona o poreklu imovine, koji i dalje razmatra radna grupa koju čine predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva finansija i Poreske uprave, najvažniji organ za primenu ovog zakona je Ministarstvo finansija - Poreska uprava. Ministarstvo pravde kao ovlašćeni predlagač zakona i Ministarstvo finansija su u procesu usaglašavanja zakonskih rešenja. Svakako, Nacrt zakona o poreklu imovine će biti na javnoj raspravi kako bi svi zainteresovani mogli da se upoznaju s rešenjima koja će on predviđati - poručili su iz Ministarstva pravde.

Zid ćutanja Ovo ne mogu da objasne

Zoran Janjušević, bivši savetnik Zorana Đinđića Vila od pet miliona evra

Zoran Janjušević, nekadašnji savetnik u vladi pokojnog Zorana Đinđića, u svom vlasništvu ima vilu procenjenu na pet miliona evra, o čemu je Kurir pisao, što nameće pitanje na koji način su on, ali i mnogi političari u Srbiji stekli toliko bogatstvo!

foto: Marina Lopičić

Aleksandar Vulin, ministar odbrane Tetka iz Kanade mu kupila stan

Vulin je kazao da je stan od 107 kvadrata s parking mestom platio 244.620 evra, od čega je 205.000 evra pozajmio od suprugine tetke iz Kanade. On je objasnio kako je u Srbiju uneo taj novac - u delovima od po 9.000 evra, čime je izbegao da suma bude prijavljena na carini. Nikad nije otkriveno da li tetka zaista postoji i čime se bavi.

Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije Petosoban stan, vikendice, kuća...

- Tomislav Nikolić ima stan od 194 metra kvadratna, čija je vrednost procenjena na 390.000 evra, kuću u Bajčetini, dve vikendice na Savi, a sam je platio izgradnju i oslikavanje crkve u Bajčetini, što, prema rečima stručnjaka, vredi do čak 500.000 evra. Odbija da objasni kojim novcem je sve to platio.

foto: Marina Lopičić

Čedomir Jovanović, lider LDP, bivši potpredsednik Vlade Luksuzni život, džipovi, firme...

Jovanović je bio vlasnik nekoliko firmi, vozi skupe automobile, mahom džipove, poznat je po luksuznom načinu života, a u više navrata je isticao svoja skupa egzotična putovanja. Hrvatski mediji su pisali da ima jahtu.

Kurir.rs/Katarina Blagović

Foto: Dado Đilas

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) EKSKLUZIVNI SNIMAK IZ ŠILEROVE PRE RUŠENJA! Ovo je bazen Zemunskog klana u kojem su se kupali političari i estradne zvezde!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track