SKUPŠTINA CEO PRVI DAN UTVRĐIVALA DNEVNI RED, PA POČELA RASPRAVU: Ministarka Mihajlović pred poslanicima o stanovima za bezbednjake
Foto: Fonet

Parlamentarci u klupama

SKUPŠTINA CEO PRVI DAN UTVRĐIVALA DNEVNI RED, PA POČELA RASPRAVU: Ministarka Mihajlović pred poslanicima o stanovima za bezbednjake

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije danas su počeli načelnu raspravu o Predlogu zakona o posebnim uslovima za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti u nekoliko gradova, po povoljnijim uslovima od tržišnih. Poslanici su početak rada iskoristili za postavljanje pitanja.

foto: Zorana Jevtić

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti može da počne već krajem avgusta u tri grada - Kraljevo, Vranje i Niš. Ona je rekla da oko 30.000 ljudi koji rade u snagama bezbednosti nemaju rešeno stambeno pitanje, a da se njih 18.905 u anketi izjasnilo da su zainteresovani za stanove.

foto: Fonet

"S druge strane, na taj način utičemo na rast BDP", rekla je Mihajlović.

Po ranijim najavama ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović, izgradnja prvih stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti počeće u avgustu u Vranju, Kraljevu i Nišu. U prvoj fazi projekta predviđeno je da se izgradi ukupno 1.578 stanova, i to po 400 stanova u Beogradu i Novom Sadu, 188 u Nišu, 190 u Vranju i po 200 u Kraljevu i Kragujevcu.

POČINJE GRADNJA JEFTINIH STANOVA ŠIROM SRBIJE: Evo ko će sve moći da se skući za 500 evra po kvadratu, ali i kome zakon lupa rampu

Poslanici će danas zajedno sa tim zakonom objedinjeno razmatrati i Predloga zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti, izmene Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama.

foto: Nebojša Mandić

Objedinjena načelna rasprava vodi se i o izmennama zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju, o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, o putevima, o železnici, o bezbednosti u železničkom saobraćaju, o "interoperabilnosti železničkog sistema", kao i o Zakonu o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

foto: Zorana Jevtić

Zatim o izmenama i dopunama zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma, o bezbednosti saobraćaja na putevima i o potvrdjivanju protokola o izmeni Konvencije o medjunarodnom civilnom vazduhoplovstvu.

Pred poslanicima će biti i potvrdjivanje Međunarodne konvencije o nadzoru i upravljanju brodskim balastnim vodama i talozima iz 2004. godine, potvrdjivanje Sporazuma vlada Srbije i Makedonije o medjunarodnom drumskom saobraćaju i sporazuma Vlade Srbije i Saveta ministara Bosne i Hercegovine o medjunarodnom drumskom prevozu putnika i tereta, kao i sporazum vlada Srbije i Maroka o vazdušnom saobraćaju, o saradnji vlada Srbije i Turske u oblasti urbanizma, i sporazuma vlada Srbije i Tunisa o vazdušnom saobraćaju.

PRED NARODNOM SKUPŠTINOM GUST DNEVNI RED: Poslanici danas o ostavci ministra Vujovića i formiranju komisije za istraživanje posledica bombardovanja

Razmatraće se objedinjeno i Finansijski plan Agencije za energetiku Srbije za 2018. godinu, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Poslanica LDP Nataša Mićić je, komentarušići tačku dnevnog reda koju je predložila predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković o obrazovanju Komisije koja bi trebalo da utvrdi posledice NATO bombradovanja, kazala da razume da su građani zabrinuti, da postoji strah i da treba reći istinu, ali je napomenula da to nije posao političara već nauke.

foto: Fonet/Božidar Petrović

"Opasno je da se vlast meša u slobodno tržište, medije, pravosuđe, ali je najopasnije kada vlast pokušava da dovede nauku u pitanje", rekla je Nataša Mićić.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić postavio je pitanje u vezi sa sistemom odbrane od grada uz konstataciju da su mnogi poljoprivrednici Srbije pretrpeli štetu.

foto: Nebojša Mandić

"I u ovoj godini se suočavaju da država nema efikasan šitema za odbranu od grada", rekao je Aleksić i upitao premijerku koliko ima strelaca koji su potpisali ugovore za obavljanje tih poslova, koliko ima aktivnih protivgradnih stanica i da li su za premijerku važnije gej slikovnice od poljoprivrednika.

Poslanica Dveri Marija Janjušević pitala je da li i kada će u nastavni program biti "uvršteno podrobnije proučavanje stvaranje srpske Vojvodine, svedoci smo da se malo zna o tome".

foto: Dragana Udovičić

"To jeste prošlost, ali je važno za razumevanje sadašnjosti i odlučno reagovanje u osetljivom političkom trenutku", rekla je ona.

(Kurir.rs/Agencije/Foto: Fonet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track