Dveri: Smenjen poslanik Ivan Kostić s mesta predsednika skupštinskog odbora
Foto: Marina Lopičić

Skupština Srbije

Dveri: Smenjen poslanik Ivan Kostić s mesta predsednika skupštinskog odbora

Politika -

BEOGRAD - Srpski pokret Dveri saopštio je danas da je stigao zahetev za smenu njihovog poslanika Ivana Kostića sa mesta predsednika Odbora za dijasporu Skupštine Srbije.

Dveri su saopštile da je zahtev za smenu stigao kao dopuna dnevnog reda sednice Odbora za dijasporu koja je za danas zakazana.

Naime, poslanik Dveri Ivan Kostić danas je smenjen s mesta predsednika Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, a Dveri razlog za to vide u tome što je Kostića u Skupštinu pozvao jednu poslanicu iz Rusije, zbog čega su predstavnike vlasti navodno kritikovali zapadni zvaničnici.

Umesto Kostića je na tu dužnost izabran dosadašnji zamenik predsednika tog odbora, Miodrag Linta iz poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS).

Za zamenicu predsednika Odbora je danas izabrana poslanica Socijalističke partije Srbije (SPS) Mirjana Dragaš.

Poslanik SNS Aleksandar Marković koji je predložio smenjivanje Kostića, rekao je da su imali dobru saradnja i korektan odnos i da će zbog toga "propustiti priliku da obrazloži svoj predlog".

O Kostićevom radu niko od poslanika vladajuće većine takodje nije izneo zamerke. Miodrag Linta koji je preuzeo funkciju predsednika, rekao je da nije u pitanju "politička egzekucija", već da je "normalno" da se posle dve godine od konstituisanja Odbora, analizira rad i da se pokuša "novom energijom raditi još jače i bolje".

Ivan Kostić je kazao da je tokom njegovog mandata učinjeno mnogo na

odnosima sa Srbima u dijaspori i regionu, da je pokrenut niz projekta, da je uglavnom imao korektnu saradnju s članovima Odbora, ali da je ipak nailazio i na teškoće samo zato što je predstavnik opozicije.

Kostić je naglasio da je radio mimo stranačkih interesa i da ne razume zašto pitanja i teme koje se tiču tog odbora, ne mogu da se obavljaju zajedničkim radom i bez "stranačke ostrašćenosti".

On je zamerio što su ukinuti ministarstvo za dijasporu i kancelarija i što se već nekoliko godina ne postavljajdirektor Uprave za dijasporu.

Kao najverovatniji razlog njegovog smenjivanja Dveri vide to što je na poziv Kostića u Skupštinu došla zamenica predsednika Odbora Državne Dume Rusije za bezbednost i borbu protiv korupcije Natalija Poklonskaja.

Kostić i Obradović su rekli i da će Dveri ostati krajnje kostruktivni i dobronamerni prema radu tog odbora koji je, kako su naveli, jedan od najvažnijih i pokriva centralnu temu tog pokreta.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track