VUČIĆ U SOFIJI SA LEVENOM I TAJANIJEM: Za Srbiju u EU do 2025!
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Samit EU - zapadni balkan u sofiji

VUČIĆ U SOFIJI SA LEVENOM I TAJANIJEM: Za Srbiju u EU do 2025!

Politika -

SOFIJA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom Švedske Stefanom Levenom i predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem na marginama samita EU - Zapadni Balkan u Sofiji.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Susretom sa Levenom i Tajanijem, Vučić je nastavio bilateralne susrete sa najvišim predstavnicima zemalja članice EU i predstavnicima evropskih institucija.

Tajani je, na početku sastanka, prilikom rukovanja sa Vučićem, kazao: „U mom govoru sam podvukao Srbija u EU 2025.

Tajani je istakao danas da u potpunosti podržava predlog Evropske komisije da Srbja i Crna Gora postanu članice do kraja 2025.godine. On je, na konferenciji za štampu, povodom Samita EU – Zapadni Balkan u Sofiji, rekao da su Srbija i Crna Gora u pul poziciji. Tajani je novinarima kazao da je politika prema Zapadnom Balkanu krucijalna za EU jer stabilnost Balkana znači i stabilnost Unije.

foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ukazao je da je EU kroz sporazum sa Turskom i saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana postigla odličan rezultat u borbi protiv ilegalne migracije.

Takođe je naveo da je veoma važno zajedničko angažovanje u borbi protiv terorima. Tajani je podsetio da se mnogo stranih boraca Islamske države vraća u Evropu i na Balkan, na Kosovu, i kako je dodao, ne samo tamo.

Mi podržavamo umereni islam u Bosni i Hercegovini, islam koji je za dijalog sa drugim verama, ali postoji namera da se promeni taj balkanski islam u fundamentalistički. Puno džihadista zbog toga dolazi u BiH iz drugih zemalja, podvukao je on.

Kazao je da je na Samitu predložio paket za podsticanje privrednog rasta na Zapadnom Bakanu, dodajući da on sadrži 10 milijardi evra za nove investicije u region, kao što su infrastruktura i digitalna mreža.

Rekao je da na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem podvukao da se slaže u potpunosti sa predlogom Evropske komisije da Srbija i Crna Gora postanu članice Unije do kraja 2025..

- Naravno moramo da poštujemo naša pravila, moramo da radimo mnogo tokom narednih godina - dodao je on. Tajani je kazao da svi lideri žele snažnu saradnju sa Zapadnim Balkanom i razumeju značaj regiona, značaj njegove stabilnosti. On je podvukao da je Zapadni Balkan evrospki region u kojem ima mnogo kandidata za članstvo u EU.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track