SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici pitali o samitu, Kosmetu i penzijama, danas i o komisiji za istragu posledica bombardovanja
Foto: Marina Lopičić

Sednica parlamenta

SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici pitali o samitu, Kosmetu i penzijama, danas i o komisiji za istragu posledica bombardovanja

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije postavljali su danas pitanja članovima Vlade Srbije i organima državne uprave, posle čega su započeli raspravu o formiranju Komisije za istragu posledica NATO bombradovanja 1999. godine po zdravlje građana, kao i uticaj na životnu sredinu.

Poslanik SNS i predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje Darko Laketić predložen je za predsednika Komisije za istragu posledica NATO bombradovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije, kao i uticaj na životnu sredinu.

13.35 - Poslanik Srpske napredne stranke Darko Laketić, koji je predložen za predsednika komisije za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje gradjana i životnu sredinu, izjavio je danas da je došlo do porasta malignih obolenja u Srbiji i da je dužnost utvrdjivanje istine: da li je uzrok bombardovanje i korišćenje osiromašenog uranijuma.

Laketić je na sednici Skupštine Srbije rekao da se komisija neće ograničiti samo na radiološke efekte bombardovanja i korišćenje osiromašenog uranijuma, već i hemijske efekte, s obzirom da su bombardovana hemijska i druga industrijska postrojenja.

On je rekao da će za članove komisije predložiti poslanike i vladajuće većine i opozicije, kao i da će angažovati naučne i stručne institucije, i koristiti rezultat istraživanja Parlamenta Italije o zdravlju vojnika koji su bili na Kosovu.

Laketić je naveo i da je stupio u kontakt s medinskim institucijama "severno od Ibra".

foto: Marina Lopičić

On je rekao da su tokom akcije NATO 1999. godine korišćeni avioni A10, koji su nosili topove sa projektilima i municijom od osiromašenog uranijuma, čime je gadjano 112 tačaka na teritoriji Kosova i devet drugde u Srbiji, odnosno u opštinama Bujanovac, Preševo i Vranje.

Laketić je napomenuo da će tačno utvrdjivanje svih mesta gadjanih osiromašenim uranijumom biti jedan od prvih zadataka komisije.

On je rekao da šteta koju je SRJ imala nikada neće biti do kraja otkriveno, i da se procenjuje izmedju 60 i 100 milijardi dolara. Kako je naveo, konačan broj žrtava nije u potpunosti poznat i kreće se izmedju 1.200 do 3.000, uz više od 7.000 ranjenih.

Kako se navodi u obrazloženju predloga koji je podnela predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, komisija se obrazuje iz redova narodnih poslanika, a zadatak Komisije je da sagleda sve činjenice i okolnosti vezane za posledice NATO bombardovanja 1999. godine, kao i uticaj na životu sredinu sa posebnim osvrtom na posledice koje je ostavila upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom.

foto: Zorana Jevtić

Na prvoj konstitutivnoj sednici Komisija je dužna da utvrdi metodologiju rada. Dodaje se da predsednik Narodne skupštine na predlog Komisije može da angažuje naučne il stručne institucije, kao i naučnike i stručnjake radi pomoći u radu Komisije.

Komisija ima obavezu da informiše Narodnu skupštinu periodično na šest meseci o svojim aktivnostima i dužna je do prvi preliminarni izveštaj sa predlogom mera podnese parlamentu do kraja 2020. godine. Za sprovođenje ove odluke obezbeđena su sredstva u budžetu Srbije.

Poslanici Skupštine Srbije su danas postavljali pitanja o navodnim uslovima Zapada Srbiji zbog Kosova i pristupanja EU, o istrazi ubistva predsednika Inicijative SDP Olivera Ivanovića i o ukidanju zakona o smanjenju penzija, a potom su počeli raspravu o formiranju komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja SRJ 1999. godine po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Đorđe Vukadinović iz poslaničke grupe "Pokret za spas Srbije-Nova Srbija" pitao je Ministarstvo spoljnih poslova i predsednicu Vlade Anu Brnabić šta čini Srbija i da li u vezi sa današnjim samitom EU-Balkan u Sofiji koordinira aktivnosti sa Španijom čiji premijer Marijano Rahoj nije otišao na taj skup jer tamo učestvuje Kosovo.

Poslanik Srpske radikalne stranke Miljan Damjanović pitao je kada će Vlada Srbije okrenuti ledja zapadnim silama koje od Srbije, kako on smatra, traže da se odrekne Kosova radi ulaska u EU.

Nenad Božić iz poslaničke grupe Slobodnih poslanika tražio je od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića informacije o ubistvu Olivera Ivanovića zimus u Kosovskoj Mitrovici, uz ocenu da je sve manje verovatno da će istraga biti kvalitetna i da će se doći do ubice i naredbodavaca.

foto: Zorana Jevtić

Informacije o tome kada će biti ukinut zakon o privremenom smanjenju penzija tražio je poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić, koji je pitao i kada će se u Skupštini otvoriti unutrašnji dijalog o Kosovu.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić tražila je informacije od ministra za rad Zorana Djordjevića da li je učinio nešto povodom štrajka u firmi "Kajzen" u Smederevu, gde su radnice tražile isplatu plata i prekovremenog rada, a poslodavac im zabranjuje sindikalno organizovanje.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track