KURC SA VUČIĆEM U SOFIJI: Uticaj na Balkanu treba da bude evropski
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Samit EU - zapadni balkan u sofiji

KURC SA VUČIĆEM U SOFIJI: Uticaj na Balkanu treba da bude evropski

Politika -

SOFIJA - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je danas u Sofiji da će i tokom predsedavanja Austrije EU, od 1.jula, približavanje Zapadnog Balkana biti prioritet, a da je želja da u tih šest meseci bude postignut napredak, posebno kada je reč o Srbiji i Crnoj Gori.

Kurc je, po dolasku na Samit EU-Zapadni Balkan, istakao da Austrija smatra da postoji dobra perspektiva zemalja Zapadnog Balkana za približavanje EU.

- Naš je cilj da svim zemljama pomognemo na njihovom putu približavanja EU. Sve te države nisu samo geografski, već i emotivno deo Evrope. Jasan stav Austrije je da podržava te države na njihovom putu ka EU - objasnio je on.

Kurc je ukazao da Austrija u drugoj polovini ove godine preuzima predsedavanje EU i da je sebi stavila za cilj da tokom svog predsedavanja bude napretka u približavanju Zapadnog Balkana EU.

- Posebno sam optimističan za Srbiju i Crnu Goru, a i kod Makedonije se nadam da ćemo napredovati u rešavanju spora oko imena - rekao je on.

foto: Predsedništvo Srbije

Pohvalio je Bugarsku što je organizovala Samit, dodajući da je to bilo ispravno i da Austrija želi da nastavi, tokom svog predsedavanja Uniji, da Zapadni Balkan ostane prioritet.

- EU je neko vreme nudila Zapadnom Balkanu premalo perspektive, kada je pre par godina rečeno da neće biti proširenja, bez ikakvog razmišljanja i prilaženju tim zemljama. To nije bilo dobro. Raduje me što se evropska politika promenila. Uvek smo tražili snažan fokus na Zapadni Balkan i jasnu perspektivu, naglasio je Kurc.

On je ocenio da je Samit simboličan akt, ali da može da izazove više dinamike.

- Važno je i za nas da postoji evropska perspektiva za Zapadni Balkan, jer ako je nema onda će doći do rasta uticaja Turske i drugih na taj region, a to bi bilo loše po taj deo Evrope i nas, jer bi to moglo voditi ka radikalizacji, nacionalističkim tendencijama, koje nam ne trebaju, i etničkim podelama na muslimane i nemuslimane, zakljucio je Kurc, podvukavši da je Zapadnom Balkanu potrebam evropski uticaj.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track