OVO JE KRALJICA POLITIČKIH PRELETAČA U SRBIJI: Za sada je promenila 8 stranaka! Trenutno brani stavove Pokreta obnove kraljevine Srbije
Foto: Zorana Jevtić, Narodna Skupština Srbije

Lako menja stranke

OVO JE KRALJICA POLITIČKIH PRELETAČA U SRBIJI: Za sada je promenila 8 stranaka! Trenutno brani stavove Pokreta obnove kraljevine Srbije

Politika -

Do sada su na vrhu liste političara koji su menjali stranke bili Blagoje Spaskovski, direktor RTB Bor, i Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, koji su promenili najmanje pet partija

Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) dobio je drugog poslanika u Skupštini Srbije, a reč je o Nadi Kostić, koja je čak osam puta menjala stranački dres. Samo ove godine, dakle u prvih pet meseci, Kostićeva je promenila čak tri stranke - DS, Republikansku stranku i POKS.

Srpska politička scena dobila je novog šampiona u preletanju. Do sada su na vrhu liste političara koji su menjali stranke bili Blagoje Spaskovski, direktor RTB Bor, i Maja Gojković, predsednica Skupštine Srbije, koji su promenili najmanje pet partija.

foto: Printscreen Twitter

Međutim, Nada Kostić je postavila novi rekord. Mada je slabo poznata široj javnosti, od 2000. do danas "oblačila" je čak osam stranačkih dresova, a u roku od svega nekoliko meseci u 2018. promenila je tri partije.

Kostićeva je bila članica DS 1991. godine, da bi godinu dana kasnije bila jedan od osnivača DSS-a, stranke u kojoj se najduže zadržala - za nju neverovatnih 10 godina. Ispred te partije obavljala je i funkciju ministarke zdravlja i to u prelaznoj vladi, od oktobra 2000. do januara 2001. godine.

Posle odluke tadašnjeg lidera DSS-a Vojislava Koštunice da je u Vladi Zorana Đinđića zameni Obren Joksimović, Kostićeva napušta tu stranku i učlanjuje se u DHSS Vladana Batića. Glavni odbor te partije doneo je čak i odluku da je kandiduje na predsedničkim izborima 2002. godine, ali se ona na kraju ipak povukla iz izborne trke. Nije poznato kada je napustila redove te partije.

Na političku scenu aktivno se vratila 2016. godine, kada se pred parlamentarne izbore učlanila u DJB. Dobra preporuka za Kostićevu bila je njena stručnost. Naime, ona je profesorka Medicinskog fakuleta, a bila je i direktorka KBC Dragiša Mišović.

Podaci o njenoj stručnosti bili su ključni da softver, preko kojeg su birani kandidati za poslanike DJB, dodeli Kostićevo 18. mesto na izbornoj listi tog pokreta. Malo joj je tada falilo da uđe u Skupštinu.

Ipak, kao odbornica ušla je u skupštinu beogradske opštine Stari grad, a posle odluke rukovodstva DJB da ne uđe u koaliciju sa DS-om, donosi odluku da napusti Radulovićev pokret.

Posle izlaska iz DJB, Kostićeva osniva Udruženje za demokratiju Davidović - Grol i samostalno deluje u opštinskom parlamentu.

Međutim, posle nekog vremena, donosi odluku o podršci odbornicima DS u Skupštini Starog grada, a tokom 2017. godine učlanjuje se u tu stranku.

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Mada je tada bila članica DS-a, Nada Kostić nije se našla na listi DS-a za beogradske izbore, koji su održani u martu ove godine. Međutim, uspeva da "privoli" kompromitovanog Nikolu Sandulovića, predsednika Republikanske stranke, da je stavi na svoju listu, na kojoj je bila pod rednim brojem 12.

Budući da ta partija nije ušla u lokalni parlament, brzo se oprostila i od nje.

Ipak, mesec dana kasnije igrom slučaja ulazi u Skupštinu Srbije. Sredinom aprila njen nekadašnji kolega iz DJB Miloš Bošković podnosi ostavku na poslaničku funkciju, a Kostićeva kao sledeća na listi DJB-a dobija mandat u parlamentu.

Uprkos njenoj saradnji sa Sandulovićem, nije izbačena iz DS-a, ali rukovodstvo te partije nije želelo da ih ona zastupa u Skupštini.

Kostićeva je nakon polaganja zakletve rekla medijima da je članica demokrata, ali da će ipak nastupati u parlamentu kao samostalna poslanica.

Vest od juče je da je bivša članica DS, DSS, DHSS... prva poslanica Pokreta za obnovu kraljevine Srbije. Tim povodom, Kostićeva je izjavila da je ovom pokretu pristupila, jer kao samostalna poslanica nema mnogo mogućnosti da u parlamentu govori i podnosi predloge.

Ona je dodala i da se njena ubeđenja najviše poklapaju sa POKS i da je pristalica ustavne parlamentarne monarhije. Kostićeva će biti drugi poslanik tog pokreta u skupštini, uz Žiku Gojkovića, predsednika POKS, koji je deo poslaničke grupe SNS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track