RALETOV PRIJATELJ MULJAO S POREZOM: Poslanik Goran Kovačević, osim sumnjivog zaposlenja u EPS tek nedavno oslobođen optužnice pred sudom
Foto: Kurir

SKANDAL

RALETOV PRIJATELJ MULJAO S POREZOM: Poslanik Goran Kovačević, osim sumnjivog zaposlenja u EPS tek nedavno oslobođen optužnice pred sudom

Politika -

Kovačević reprogramirao 1,5 miliona poreskog duga. Sud ukinuo optužnicu za utaju poreza dok je imao privatnu prodavnicu. Veštak u tom sporu postao direktor gradskog izdavačkog preduzeća

Tek pošto je počela da se preispituje pozicija Radomira Nikolića, sina bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića u SNS, ali i njegov sveobuhvatni učinak na mestu prvog čoveka Kragujevca, počele su da isplivavaju na površinu mnoge činjenice o radu njegovih najbližih saradnika.

Pored toga što je volšebno zaposlen na mestu savetnika regionalnog direktora EPS-a, narodni poslanik Goran Kovačević, prema dokumentaciji koja je dostavljena našem listu duguje oko 1,7 miliona dinara na ime poreza. Kovačević je, inače kandidat za mesto prvog čoveka naprednjaka u Kragujevcu, koga podržava gradonačenik Nikolić.

-Taj dug u visini oko 1,5 miliona dinara je reprogramiran. Međutim, zanimljiva je predistorija Kovačevićevog problema sa poreskim vlastima koja je okončana tek pošto je postao visoki funkcioner SNS kao šef odborničke grupe, narodni poslanik i kadar mlađeg Nikolića - kaže izvor našeg lista.

foto: Kurir

Naime, u sudskom postupku Kovačević je kao okrivljeni oslobođen kao odgovorno lice i vlasnik STRZ „Šumadija“ za sumnju da je utajio oko milion dinara poreza. Kontrola finansijske policije utvrdila je da Kovačević nije prijavio prihode, platio poreze za socijalno radnicima i druge dažbine. OJT je podneo prijavu za dva krivična dela, ali je kasnije u postupku, kada je Kovačević već bio visoki funkcioner, tužilac odustao od daljeg gonjenja i sudija Osnovnog suda Snežana Mekić odbacila je optužbu.

foto: Kurir

U obrazloženju presude Osnovnog sud u Kragujevcu, 28.januara 2016 godine kaže se „tužilac podneskom od 18. januara te godine obavestio sud da odustaje od optužbe protiv okrivljenog Kovačevića Gorana iz Kragujevca“ što je bio i osnov da se odbije optužba.

- Zanimljivo je to da je veštak u tom sporu bio Zlatko Milojević. Taj veštak, upravo na predlog Kovačevića, kao šefa odborničke grupe postavljen kasnije za vd direktora Ustanove kulture „Koraci“ gradskog preduzeća u aprilu ove godine - kaže naš izvor koji nam je dostavio kompletnu dokumentaciju o „slučaju Kovačević“.

foto: Kurir

SKANDAL ZA SKANDALOM

Dve godine primao platu 180 hiljada dinara?

Prema ugovoru o delu Kovačević je dve godine primao platu čak 180 hiljada dinara u EPS, a jedan od izveštaja koji posedujemo dokazuje da mu je palta u nekom trenutku bila 154 hiljade dinara. Kontrola koja je poslata u kragujevački EPS ispituje i činjenice kako se zaposlio, koliko je primao kao savetnik regionalnog direktora po ugovorima o delu, njegovu radnu knjižicu, evidenciju o danima koliko je dolazio na posao protekle četiri godine. Kuriru je dostavljena i kopija radne knjižice Kovačevića u kojoj se vidi da nije imao pet godina rada u struci, što je navodno jedan od preduslova za mesto koje je dobio u EPS.

Kurir / E.K.

Foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track