TOMA SPISKAO 750.000 EVRA ZA GODINU DANA: A ništa nije uradio!
Foto: Zorana Jevtić

Ekspredsednik troši milione na kancelariju

TOMA SPISKAO 750.000 EVRA ZA GODINU DANA: A ništa nije uradio!

Politika -

Nacionalni savet za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom, kojim rukovodi bivši predsednik Tomislav Nikolić, postoji skoro godinu dana, ali rezultata njegovog rada skoro da nema. Za to vreme iz državnog budžeta je dobio 88,4 miliona dinara ili skoro 750.000 evra, ali javnost još uvek ne zna na čemu tačno rade zaposleni, te na šta troše pozamašnu sumu novca.

Naime, Savet je osnovan juna 2017, nakon što je Nikolić otišao s mesta predsednika države, a ubrzo je formirana i kancelarija, koja vrši sve poslove neophodne za funkcionisanje Saveta. Vlada je potom iz budžetske rezerve za rad te kancelarije do kraja 2017. obezbedila 38,4 miliona dinara, da bi početkom decembra izdvojila još 50 miliona dinara za 2018.

Novac se uveliko troši, ali niko još nije video nijedan konkretan rezultat rada Saveta i njegove kancelarije. Ono što je samo ostalo upečatljivo jesu Nikolićeve posete Rusiji i Kini, koje je obilazio po dva puta, dok su se "obaveze" u Srbiji svodile na povremene protokolarne sastanke sa zaposlenima u ambasadama ove dve države.

Inače, osim bivšeg predsednika, građani Srbije plaćaju i još oko 30 ljudi, koji su našli uhlebljenje u kancelariji Saveta, a među kojima je i Nikolićev dugogodišnji saradnik Nedeljko Tenjović, koji kao direktor kancelarije mesečno prima 139.000 dinara. Kurir je ranije objavio i da kancelarija Saveta zadaje muke zaposlenima u administraciji Vlade Srbije jer nema sajt, kontakt telefone, elektronske adrese...

Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže za Kurir da se pretpostavka da Nikolićeva kancelarija neće imati nikakav učinak sada pokazala tačnom.

- Tu nikakvih merljivih rezultata i efekata nema, osim potrebe za putovanjima i bahanalijama. Premijerka Ana Brnabić treba da rebalansom smanji Nikoliću budžet, a za narednu godinu da potpuno ukine finansiranje. Ako bivši predsednik ima prijatelje i ugled u svetu, onda lako može sam da obezbedi budžet za svoju besposlenu družinu, a građane neka poštedi troška od 50 miliona dinara godišnje - kaže Ninić i zaključuje:

- Fiktivna funkcija Nikoliću služi da može lažno da se predstavi i napravi neku biznis kombinaciju kada turistički ode u Moskvu ili Peking.

Toma opet vređa: Ponavljam, vi ste bednici

Nikolić nije odgovarao na konkretna pitanja povodom trošenja državnog novca i rada Saveta. Umesto toga, samo je poručio da možemo da upotrebimo njegovu poslednju izjavu koju nam je dao, a u kojoj je, podsetimo, novinare Kurira nazvao bednicima i poručio nam "marš, bre". Inače, Nikolić se u poslednje vreme skoro povukao iz javnosti, ali je ipak nedavno u jednom intervjuu rekao kako mu se čini da su ga "Srbi zaboravili prebrzo".

Kako Nikolićeva kancelarija troši milione

2017. godina

ukupno: 38,4 miliona dinara - plate zaposlenih - 14,4 miliona - troškovi putovanja - 8,13 milion

2018. godina

ukupno: 50 miliona dinara - plate zaposlenih - 22,5 miliona - putovanja - 13,1 milion - socijalni doprinosi - 4 miliona - naknade raznih troškova - 2,2 miliona

(Kurir.rs/B.Bojić - B.Karović/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track