ALBANCI KRIJU UBICU IVANOVIĆA Oliverov brat: Lažu nas, kamere su radile, nema nikakve istrage o ubistvu!
Foto: Profimedia, EPA, Dragana Udovičić

SRAMNO!

ALBANCI KRIJU UBICU IVANOVIĆA Oliverov brat: Lažu nas, kamere su radile, nema nikakve istrage o ubistvu!

Politika -

Rođeni brat ubijenog Olivera Ivanovića Miroslav tvrdi da su nadzorne kamere na stranačkim prostorijama radile u vreme ubistva lidera GI SDP, uprkos informaciji iz tužilaštva da su proradile tek 10 minuta nakon ubistva, kako su objavile kosovske vlasti!

foto: Dragana Udovičić

On napominje da je od istražitelja dobio informaciju da je vozilo koje je korišćeno u izvršenju ubistva najmanje 20 dana bilo u Mitrovici!

Mitrovica pod kamerama

- Znam da je sistem od četiri kamere na stranačkoj zgradi odlično funkcionisao. I sam sam često ulazio u tu prostoriju s četiri monitora i znam da je najmanje jedna kamera bila podešena da snimi deo kolovoza i trotoara ispred stranke, a to znači i mesto na kojem je Oliver ubijen. Uostalom, kamerama je pokriven svaki delić Mitrovice i da je neko hteo da otkrije kretanje tog automobila, mogao je to da uradi premotavajući snimke. Istražitelji su mi rekli da se to vozilo nalazilo u Mitrovici najmanje 20 dana - naglašava Ivanović.

Njemu je potpuno neverovatno da nijedna kamera nije snimila automobil koji je odmah posle ubistva zapaljen.

- U najmanju ruku me sve to zbunjuje i naravno da prigovaram - izjavio je naš sagovornik.

Božović: Kamere tek proradile devet minuta posle napada
Božović: Kamere tek proradile devet minuta posle napadafoto: Printscreen N1 TV

I Ksenija Božović iz SDP, stranke ubijenog Ivanovića, tvrdi za Kurir da su kamere na zgradi stranke uvek radile, a kaže i da je potpuno neverovatno objašnjenje da je zbog navodnog kvara snimljeno samo vozilo Hitne pomoći.

Tužilaštvo laže

- U tužilaštvu sam dobila odgovor da naše kamere nisu radile od 4. januara do 10 minuta po ubistvu Olivera Ivanovića. To su mi takođe potvrdili i pojedini predstavnici međunarodnih organizacija. Nema šanse da je to istina, jer je Oliver bio toliko savestan da ne bi dozvolio da nam kamere ne rade 12 dana, pogotovo u situaciji kada smo dobijali konstantne pretnje. Imam pravo da sumnjam jer je istražnoj jedinici bilo toliko hitno da uzme te snimke da su ih uzeli dok smo mi još bili u bolnici i čekali da nam saopšte Oliverovo zdravstveno stanje - ispričala nam je ona.

Kako naglašava, ni njoj niti ikome iz stranke nije dopušteno da pregleda te snimke.

- Oni tvrde da se vidi samo Hitna pomoć, ali pitam se kako je moguće da kamere odjednom prorade, i to deset minuta posle ubistva. Baš da prorade tako da se ne vidi scena ubistva. Pa neko je valjda morao da ih aktivira. Ko u sve to može da poveruje. I evo sad mi tražimo da nam vrate taj risiver i da vidimo šta je na snimcima - kaže najbliža saradnica ubijenog političara.

Prazna obećanja

Podsetimo, više od četiri meseca od Ivanovićevog ubistva istraga prištinskih vlasti nije se pomerila s mrtve tačke. Srpski pravosudni organi više puta su nudili saradnju i pomoć u istrazi, ali do sada, osim praznih obećanja, nije urađeni ništa konkretno.

foto: Fonet Nenad Đorđević

Nebojša Vlajić

PRIŠTINA IGNORIŠE SVAKI NAŠ ZAHTEV

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić kaže da ne zna ništa o radu ovih kamera.

- Samo sam u neformalnim razgovorima pre nekoliko dana čuo za tu priču, ali sam siguran da od policije nećemo dobiti ništa. Na svaki naš zahtev oni isto odgovaraju i kažu da je istraga u toku i da je u interesu istrage da se ne daju informacije o slučaju. Zbog toga ne mogu da kažem da li snimci uopšte postoje i ako postoje, šta je na njima - objašnjava Vlajić za naš list.

foto: Marina Lopičić

Aleksandar Vučić

TRAŽILI SMO SATELITSKE SNIMKE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je u intervjuu Kuriru izjavio da je Srbija od stranih bezbednosnih službi tražila satelitske snimke, koji bi i te kako ubrzali tok istrage, ali kako je rekao, dobili su odgovor da je tog dana bila magla i da se navodno ništa ne vidi.

Ivanovićeva supruga Milena je potom izjavila da je dana kada je ubijen njen suprug bilo vedro i da je to samo još jedna podmetačina.

foto: Profimedia

ČINJENICE

  • Oliver Ivanović ubijen je 16. januara ispred sedišta SDP u severnoj Kosovskoj Mitrovici
  • „Opel astra“ koja je služila za bekstvo napadača odmah je zapaljena
  • Oliver Ivanović sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu
  • Dosadašnja istraga nije dovela ni do izvršioca, organizatora niti nalogodavca ubistva
  • Srbija je tražila satelitske snimke, ali ih nije dobila uz objašnjenje da je dan bio maglovit
  • Predsednik Aleksandar Vučić otkrio je da postoje „različite čudne indicije“ o ovom slučaju
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track