SKUPŠTINA USVOJILA LEKS SPECIJALIS: U avgustu kreće izgradnja jeftinih stanova za bezbednjake, od garosnjera do četvorosobnih!
Foto: Zorana Jevtić

Očekuje se da poslanici danas glasaju o predloženim zakonima

SKUPŠTINA USVOJILA LEKS SPECIJALIS: U avgustu kreće izgradnja jeftinih stanova za bezbednjake, od garosnjera do četvorosobnih!

Politika -

Stanovi će se graditi u tipskim stambenim zgradama, a u ponudi će biti garsonjere, kao i stanovi sa jednom, dve, tri i četiri sobe

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas leks specijalis koji će omogućiti izgardnju stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti po subvencionisanim cenama, ne većim od 500 evra po kvadratnom metru.

Do 2020. godine biće izgrađena 5.203 stana.

U prvoj fazi realizacije projekta izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti do 2020, čija je vrednost procenjena na 64,35 miliona evra, biće izgrađeno ukupno 1.578 stanova, i to 190 stanova u Vranju, 188 u Nišu, po 200 u Kraljevu i Kragujevcu i po 400 stanova u Beogradu i Novom Sadu.

Od ukupno 5.203 stana, izgradnja 1.578 stanova iz prve faze počinje krajem avgusta, najpre u Nišu ili u Kraljevu.

Stanovi će se graditi u tipskim stambenim zgradama, a u ponudi će biti garsonjere, kao i stanovi sa jednom, dve, tri i četiri sobe. Površina ovih stanova kretaće se od maksimalna 32 kvadrata za garsonjere, do 92 kvadrata za četvorosobne stanove.

Izgradnja stanova u skladu sa zakonom o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti omogućiće da se reši najveći broj nerešenih stambenih potreba zaposlenih u službama bezbednosti koji decenijama nisu uspeli da reše svoje stambeno pitanje i predstavlea javni interes Srbije.

Realizacija projekta izgradnje jeftinih stanova trebalo bi pozitivno da će utiče i na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u oblasti građevinarstva, na upošleavanje domaće građevinske industrije, kao i na povećanje zaposlenosti, s obzirom na to da zakon definiše obavezno učešće domaćih firmi.

Prethodno su poslanici usvojili i odluku o izboru članova Komisije za istragu posledica NATO bombradovanja 1999. godine po zdarvlje ljudi i životnu okolinu.

Glasaće se i o zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, o putevima, o železnici, kao i o bezbednosti u železničkom saobraćaju.

Pored toga, poslanici će se izjasniti o predlozima zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, kao i izmene zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju.

Na dnevnom redu su i predlozi zakona o interoperabilnosti železničkog sistema, centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, te izmene i dopune zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti. Među predloženim rešenjima su i izmene Zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track