Najnovije vesti

EULEKS NAPUŠTA KOSOVO! Zločini nad Srbima ostali nerasvetljeni, od misije se očekivalo mnogo više
Foto: Profimedia

FIJASKO Neslavan kraj misije Evropske unije na KiM

EULEKS NAPUŠTA KOSOVO! Zločini nad Srbima ostali nerasvetljeni, od misije se očekivalo mnogo više

Politika
09:52h


Od evropskih činovnika se očekivalo da donesu pravdu i kažnjavanje zločina nad Srbima, ali posle deset godina rada i potrošenih desetina miliona evra gotovo ništa nisu uradili

Misija Evropske unije Euleks, koja je deset godina na Kosovu bila zadužena za policiju i pravosuđe, završava svoj rad i od 14. juna imaće samo savetodavnu ulogu! Sagovornici Kurira ocenjuju da se od misije očekivalo mnogo više, te da iza njenog rada ostaju brojni nerešeni slučajevi zločina nad Srbima, za koje, po svemu sudeći, niko neće odgovarati.

foto: Profimedia

Da skandal bude još veći, neki od predmeta ratnih zločina nad Srbima sada će preći u ruke kosovskog pravosuđa. Inače, među slučajevima koje Euleks nikad nije valjano i do kraja istražio su i masakr srpske dece u Goraždevcu, ubistva srpskih žetelaca u Starom Grackom, ali i brojne nerazjašnjene otmice.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže da je Euleks mogao daleko više da uradi na Kosovu, ali to ipak nije bilo tako jer je među činovnicima ove misije bilo dosta "istrošenih i korumpiranih" ljudi.

foto: Dado Đilas

- Po pitanju ratnih zločina, Euleks ništa ozbiljno nije uradio. Čak su njihove sudije oslobađale iz pritvora ljude koje su njihovi tužioci privodili. Vršenje istražiteljskih, tužilačkih i sudskih funkcija od strane Euleksa je bilo katastrofalno. Mogli su mnogo više i stručnije da rade. Ja prosto ne znam nijedan slučaj koji su oni doveli do kraja, a znamo za hiljade slučajeva koje nisu želeli da procesuiraju, ili su ih prebacili kosovskim sudovima, ili ih zagubili - navodi Janjić i dodaje da se Euleks izvukao i iz jednog važnog posla - posredovanja između Beograda i kosovskih vlasti. Kao nešto što je Euleks koliko-toliko dobro uradio on navodi pomoć u obuci kosovskih policijskih servisa, kao i to da jedan deo sudova dobije kvalitetne kadrove.

I predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenjuje da nema razloga za zadovoljstvo ukupnim rezultatima Euleksa, jer se nije ponašao statusno neutralno u najvećem delu obavljanja svoje misije na Kosovu. Kako kaže, bilo je mnogo optužbi za korupciju među pripadnicima te misije, ali je ona ipak predstavljala neku šansu da srpski narod ostvari svoja prava: - Završetak misije Euleks će dodatno destabilizovati srpski narod i oduzeti mu i poslednju mogućnost da ispuni svoja prava i obaveze.

Tužiteljka razotkrila Euleks Primaju mito u hiljadama evra O korupciji u Euleksu se dugo govorilo u kuloarima, a onda je o tome 2014. javno progovorila i tužiteljka te misije Marija Bamije. Kako je tvrdila, do dokaza o korupciji došla je na osnovu prisluškivanja jednog višeg državnog službenika za koga se sumnjalo da vrši krivična dela. Snimci njegovih razgovora su ukazali na to da viši zvaničnici Euleksa primaju mito u iznosima od više stotina hiljada evra. Nakon što se požalila vlastima i zatražila punu istragu, Bamije je, kako tvrdi, verbalno napadana, blaćena u medijima i naterana da napusti Euleks. Ta misija ju je na kraju suspendovala, ali zbog, kako su naveli, "objavljivanja podataka iz poverljivih dokumenata".

Euleks ostavlja 900 predmeta ratnih zločina - Euleks počeo s radom 2008. - Oko 2.500 zvaničnika tada je preuzelo posao koji je radio Unmik - Nasledio 1.200 slučajeva ratnih zločina, 500 odmah zatvorio - Inicirao 98 novih istraga ratnih zločina, doneo 38 presuda - Kosovski tužioci sada preuzimaju oko 900 predmeta ratnih zločina - Preuzeće i oko 2.000 predmeta koji se odnose na nestale osobe - Često optuživan za korupciju, pristrasnost...

Brojke 50 miliona evra iznosio godišnji budžet Euleksa 10 godina radi Euleks na Kosovu

(Kurir/B.K./Foto: Profimedia)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...