JOVANOVIĆ: Nije moguća politika ulaska u EU i slobodne saradnje s drugima
Foto: Kurir

DSS

JOVANOVIĆ: Nije moguća politika ulaska u EU i slobodne saradnje s drugima

Politika -

BEOGRAD - Nije moguće istovremeno voditi politiku ulaska u Evropsku uniju i politiku razvoja ekonomskih odnosa s trećim zemljama, zasnovanu samo na trenutnim prednostima Srbije kao države van EU, izjavio je danas predsednik Demokratske stranke Srbije, Miloš Jovanović.

Jovanović se osvrće na izjavu ministra bez portfelja u Vladi Srbije Nenada Popovića da je ruskom ministru poljoprivrede rekao da zahvaljujući bilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini, postoje "ogromni potencijali dugoročne saradnje dve zemlje u oblasti poljoprivrede".

Ta izjava je "odraz konfuzne politike Vlade Srbije", ocenio je Jovanović.

"Potpuno je neverovatno da bilo ko iz srpske Vlade može da pomisli da ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Petrušev može da bude do te mere naivan i neobavešten, pa da ne zna da je u postojećim okolnostima besmislena svaka ideja i ponuda dugoročne saradnje i ulaganja u zajedničke izvozne projekte", piše u saopštenju DSS.

Opšte je poznata činjenica, objasnio je Jovanović, da pristupanjem Evropskoj uniji Srbija preuzima obavezu da u potpunosti sprovodi spoljno trgovinsku politiku Brisela i da raskine sporazume o slobodnoj trgovini koje je samostalno sklapala. To uključuje i sporazum zaključen s Rusijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja