O ZIDANU, RONALDU, GLADNOM VUKU... SINIŠA MALI DANAS POSTAJE MINISTAR Brnabić: Afera 24 stana je jedna od najzabavnijih za mene
Foto: Dado Đilas

rasprava u toku

O ZIDANU, RONALDU, GLADNOM VUKU... SINIŠA MALI DANAS POSTAJE MINISTAR Brnabić: Afera 24 stana je jedna od najzabavnijih za mene

Politika -

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas na Posebnoj sednici Narodne skupštine, obrazložila je svoj predlog da Siniša Mali bude izabran za novog ministra finansija. U toku je rasprava u Skupštini.

Posebna sednica parlamenta počela je u 10 sati, a u parlament je stigao i Siniša Mali.

Premijerka je pred poslanicima istakla je da Sinišu Malog preporučuje to što je u prethodnih nekoliko godina napravilo brojne reforme u srpskoj prestonici koje su donele velike pozitivne promene u Beogradu.

Prema njenim rečima, kada je Mali preuzeo rukovođenje gradom dug je bio 1, 118 milijardi evra, 14 milijardi dinara neplaćenih obaveza i rekordni budžetski deficit od 20,25 odsto.

Danas, kaže Brnabić, dug grada je prepolovljen, isplaćene su sve obaveze, a deficit je smanjen za četiri puta, te je Beograd prvi put u svojoj istoriji dobio prvi kreditni rejting u oktobru 2016. godine.

foto: Dado Đilas

Ona je istakla da brojna javna preduzeća u Beogradu posluju u plusu, da su se ova preduzeća razvila u poslednjih nekoliko godina, da se u ista ulagalo.

Brnabić je naglasila da je u vreme Siniše Malog ponovo pokrenuta saradnja sa inostranim investitorima.

Premijerka je rekla da sve što je urađeno u prethodne četiri godine doprinelo je da se smanji broj nezaposlenih u srpskoj prestonici.

foto: Dado Đilas

"Komplentno je rekonstruisan Trg Slavija, otvoren je Pupinov Most, završena izgradnja fabrike vode, Obilićev venac potpuno rekostruisan u pešačku zonu, sređeno više od 100 fasada, urađene teretane na otvorenom, puštena u rad stanica Prokop", nabrajala je Brnabić prilikom izlaganja šta je do sada dobro urađeno u Beogradu.

"Siniša Mali je pokazao da je timski igrač, da se ne plaši napornog rada, kritike, da ne odustaje i da se ne plaši teških odluka. Njegovi uspesi, znanje su ono zbog čega ja verujem da je on najbolji kandidat, i zbog čega molim narodne poslanike da mi u ovome daju podršku", istakla je premijerka na kraju svog izlaganja.

foto: Dado Đilas

Nakon obrazlaganja, krenula je rasprava u Skupštini, a prvi se javio Balint Pastor koji je rekao da će podržati predlog premijerke, jer su pre svega deo vladajuće koalicije.

"To je prvi razlog. Drugo, mi smatramo na osnovu svega što smo videli iz dosadašnjih aktivnosti Malog je da postoji velika verovatnoća da će biti uspešan ministar. Imam jedan savet za Malog: znam da trčite polumaraton, počnite da trenirate za maraton. Kao ministru finansije, trebaće vam mnogo snage i strpljenja", rekao je on.

foto: Printscreen

Dragan Marković Palma iz Jedinstvene Srbije rekao je da je ono što je Siniša Mali do sada uradio za Beograd, može samo da oceni kao pozitivno, i pohvalio rad na međunarodnoj saradnji gradonačelnika jer je time privukao veliki broj investitora i turista.

"Lako je biti ministar finansija kada imaš Zidana i Ronalda u vidu Aleksandra Vučića koji stvara uslove", rekao je Palma.

On se osvrnuo i na nedavnu odluku o povećanju penzija:

"Bio sam kod Vučića u ponedeljak. Objasnio mi je kako je došao do povećanja penzija. Ja koji sam toliko dugo u privredi veoma sam prijatno iznenađen. I vi Siniša Mali kad pričate o povećanju penzija treba da pomenete da je to učinjeno zahvaljujući Vučiću", rekao je Palma.

Lider radikala Vojislav Šešelj rekao je da njegova stranka će glasati protiv predloga Ane Brbabić da Mali bude novi ministar finansija.

"Slušajući ovo srceparajuće slovo dok je premijerka Brnabić obrazlagala njegov izbor, umalo nisam zaplakao na te silne njene pohvale", rekao je Šešelj i dodao da je slušajući sve to pomislio da ga predlažu za gradonačelnika, "a oni ga guraju u osinjak".

foto: Printscreen

Šešelj je pitao premijerku kako zbog čega u javnosti nisu rekli zbog čega je sada već bivši ministar Vujović podneo ostavku.

Lider radikala je rekao pred poslanicima da smatra da cela vlada mora da se rekonstruiše, a ne da se menja samo jedan ministar. On ističe da se iz vlade mora izbaciti svako ko je sumnjiv.

Brnabić je nakon toga odgovorila lideru radikala, rekavši da joj je drago što ga je njen govor dirnuo i dodala da danas može lako da se proveri šta je sve u poslednjih nekoliko godina urađeno u Beogradu.

Za reč se obratio i samostalni poslanik Aleksandar Stevanović.

foto: Printscreen

Sanda Rašković Ivić (NS-PSS) zatražila je reč i istakla da joj Siniša Mali ne uliva poverenje, niti bi volela da on bude novi ministar finansija jer iza njega stoje brojne afere.

"Dok se sve ove afere ne razreše, Siniša Mali nema tu dostojnost da sedne na stolicu ministra. Što bi rekli, dajte gladnom vuku jagnje na čuvanje", rekla je Rašković Ivić navodeći afere od spornih privatizacija, of šor firmi koje je navodno vodio Mali, kao i 24 stana u Bugarskoj.

Premijerka je nakon toga rekla da "ne postoji nijedna sporna privatizacija u tom periodu, da je mešetarenje i muljanje krenulo posle toga".

Što se tiče optužbi vezanih za ofšor fime, Brnabić je rekla:

foto: Printscreen

"Da li je vodio of šor firme? Da. Da li je to nezakonitio? Of šor kompanije su zakonite i u drugim evropskim zemljama, zakonite su i u Srbiji", rekla je premijeka Srbije i dodala:

"Ono što je meni važnije je to što se čovek sa takvim kvalifikacijama vratio u Srbiju."

"A 24 stana je jedna od najzabavnijih afera za mene. Da li se neko pita šta se dešava sa tolikim stanovima koje Siniša ima? Da li on i dalje ima ta 24 stana? Ili se pitate da li su oni u vlasništvu firme koju je on napustio pre nego što je postao savetnik Aleksandra Vučića", rekla je premijerka i dodala da su bugarski grafolozi dozakazali da je njegov potpis falsifikovan.

Što se tiče slučaja Savamala, Brnabić je rekla da neću pričati o iskazima bivše supruge Malog.

"Nije fer pozivati se na njene izjave, a ne na zvanične izjave te bivše supruge kod tužioca", istakla je premijerka.

foto: Printscreen

Poslanica SNS-a Aleksandra Tomić ponovila je da je ovde reč o izboru novog ministra finansija, i da i opozicija trebalo da se bavi time šta je dobro urađeno.

Ona je dodala da neće dozvliti da Sinišu Malog "moralno razvlače" oni koji bi da opravdaju novac od "tajkuna sa zapada, a koji su sada pohapšeni".

"Treba opravdati osam miliona evra za predsedničku kampanju i produkovane afere za te pare. Nijednog trenutka se ovde nije govorili o ekonomskoj politci", rekla je Tomić odgovarajući na kritike Rašković Ivić.

foto: Printscreen

Dr Milorad Mijatović je rekao da će Socijaldemokratska partija Srbije podržati predlog Brnabićeve i da ta stranka podržava dosadašnju politiku Vlade, u vreme koje je urađeno dosta toga u oblasti ekonomije, investicija, međunarodne politike...

foto: Printscreen

Jedan od poslanika DJB zamolio je premijerku da preispita odluku jer oni smatraju da Siniša Mali nije pogodan kandidat za novog ministra finansija.

Poslanici Demokratske stranke Srbije neće glasati za izbor Siniše Malog za ministra finansija, kako zbog njegovog upravljanja Beogradom, tako i zbog sukoba sa zakonom koji ima jer je prikrivao ličnu imovinu, izjavio je danas poslanik DSS Dejan Šulkić.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track