AMBASADORKA IZRAELA: U Srbiji mnogo manje antisemitizma nego u ostalim državama regiona
Foto: Nebojša Mandić

tribina u novom sadu

AMBASADORKA IZRAELA: U Srbiji mnogo manje antisemitizma nego u ostalim državama regiona

Politika -

NOVI SAD, 29. maja (Tanjug) - Ambasadorka Izraela u Srbiji, Alona Fišer Kam, izjavila je danas na Tribini "Srbi i Jevreji - uvezane sudbine" u Kulturnom centru Novi Sad, da je drugačije tumačenje Holokausta opasno i da u državama regiona ima mnogo više manifestacija antisemitizma nego što je to slučaj u Srbiji.

Govoreći o vezama srpskog i jevrejskog naroda, ambasadorka je, pored zajedničkog stradanja u Drugom svetskom ratu, istakla činjenicu da je Srbija među prvima priznala pravo Jevreja na svoju državu podržavši Balfurovu deklaraciju pre jednog veka, kao i da su neki od osnivača modernog Izraela poreklom sa prostora Srbije.

foto: Zorana Jevtić

Na panelu, koji je organizovao Centar za društvenu stabilnost, direktor kancelarije za KiM Marko Đurić je na pitanje moderatora da li su Kosovo i Metohija za Srbe ono što je Jerusalim za Jevreje, rekao da je apsolutna paralela to što za srpski narod prostor Stare Srbije predstavlja takođe deo kolektivnog sećanja i kohezioni je faktor za sve Srbe ma gde da žive.

Đurić se ambasadorki Fišer Kam zahvalio i zbog podrške te zemlje u borbi Srbije u vezi sa očuvanjem Kosova i Metohije, naglasivši da se prilikom zvaničnih poseta predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i državne delegacije toj zemlji uverio da su odnosi na najvišem političkom nivou odlični, a da je na celom društvu da ih dalje unapređujemo ekonomski i kulturno.

Na izuzetno posećenoj tribini u Novom Sadu moderator je bio Predrag Rajić iz Centra za društvenu odgovornost, a govorio je i istoričar i ekspert za bliskoistočna pitanja i politiku, Nemanja Starović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track