VLASTI NA KOSOVU IMAJU PLAN DA PRISVOJE RUDARSKOG GIGANTA: Tači i Haradinaj otimaju Trepču! Dačić: EU mora da reaguje
Foto: Kurir

PROVOKACIJA

VLASTI NA KOSOVU IMAJU PLAN DA PRISVOJE RUDARSKOG GIGANTA: Tači i Haradinaj otimaju Trepču! Dačić: EU mora da reaguje

Politika -

Prištinska vlada predložila da usvoji statut po kom bi "Trepča" trebalo da postane akcionarsko društvo u vlasništvu kosovske vlade

Priština na sve načine pokušava da otme srpsku imovinu na Kosovu i Metohiji. Nova provokacija upućena Beogradu jeste usvajanje predloga statuta kojim "Trepča" treba da postane akcionarsko društvo u većinskom vlasništvu kosovske vlade! Šef srpske diplomatije Ivica Dačić najavljuje za Kurir da će Srbija zahtevati reakciju Brisela.

foto: Kurir

- Milion puta smo tražili da se pitanje imovine rešava u dijalogu, ali Priština to uporno odbija i želi da to rešava jednostrano. I ovo sad sa "Trepčom" je isti slučaj. Albanci jednostranim potezima ugrožavaju dijalog, postupaju tako u svemu ostalom. EU nema, ne reaguje i toleriše te jednostrane postupke. Mi ćemo tražiti reakciju, ali ne verujem da će je biti - izjavio je Dačić.

Igor Simić iz Srpske liste napominje da Srbi nisu učestvovali u izradi statuta "Trepče" i ocenjuje da je to još jedan pokazatelj nasilja nad srpskim narodom. - To je još jedan primer u nizu kako Priština preko svojih institucija vrši državno pravno nasilje nad srpskim narodom. Plaši nas ćutanje međunarodne zajednice na tako jednostrane poteze, jer ono što je univerzalno pravo u svim evropskim zemljama, a to je poštovanje prava svojine, ne važi kad su u pitanju Srbi na KiM - smatra Simić.

Ovaj potez Prištine ipak nije najgori udarac za ovaj kombinat. Kako nam je ispričao dugogodišnji generalni direktor "Trepče sever" Jovan Dimkić, kombinat trpi i "direktne, politički motivisane opstrukcije Prištine".

foto: Printscreen

- Priština će morati još mnogo papira da usvoji pre nego što završi transformaciju u novu kompaniju, po onom zakonu koji su usvojili, a Srbija proglasila pravno ništavnim. Statut je samo početni korak ka tome i sada nas ne brine mnogo. Više nas ugrožava opstrukcija kosovskih institucija u dobijanju izvoznih dozvola za koncentrate olova i cinka. Neke dozvole nismo dobili već pet meseci, što znači opasnost od otkazivanja brojnih komercijalnih ugovora - upozorava Dimkić za naš list.

Kosovska vlada usvojila je predlog statuta "Trepče", kojim ovaj kombinat treba da postane akcionarsko društvo, transformacijom poslovnih jedinica - Rudnici sa flotacijom "Trepča" - Stari trg, zatim Rudnici sa flotacijom - Kišnica i Novo Brdo, kao i Rudnici sa flotacijom Kopaonik - Leposavić. Vlasti u Prištini ovaj predlog ocenjuju kao korak ka momentu kada će "Trepča", kako kažu, biti slobodna i sposobna da deluje.

Ivana Kljajić/Foto: Profimedia, Kurir

Dejan Radenković

Izazivaju konflikt Poslanik SPS Dejan Radenković upozorava za Kurir da novi pokušaj otimanja "Trepče" preti da direktno izazove nove konfliktne situacije. - Ali to je i namera da se izazove nova kriza na severu Kosova i da se ponovo skrene pažnja sa problema koji pojedini kosovski funkcioneri imaju sa Specijalnim sudom za ratne zločine. Ovakva odluka je protivpravna i predstavlja novi čin u sistematskoj pljački srpske imovine na KiM - kaže on.

Manuel Saracin Kosovo nije jedini uslov Manuel Saracin, poslanik nemačkih Zelenih i član Odbora za EU Bundestaga, upozorio je da je unutrašnja situacija u Srbiji, u pogledu vladavine prava i demokratije, jednako važna za članstvo u EU kao i normalizacija odnosa sa Kosovom. - Rekli smo gospodinu Vučiću da su funkcionalna pravna država i živa demokratija veoma važni za Srbiju i uslov za proces proširenja. Mislim da nema sumnje da su to preduslovi. Čuli smo, naravno, koje su kritike na njegov račun na licu mesta. Mislim da moramo ostati u otvorenom i iskrenom dijalogu. Klasična uloga EU je da pokuša da pruži prilog promenama i mislim da to može uspeti u Srbiji - izjavio je Saracin, koji je nedavno bio u Beogradu.

Činjenice: - 7. oktobra 2016. kosovska skupština usvojila zakon o "Trepči", po kojem je kombinat postao vlasništvo Kosova - 11. oktobra 2016. Vlada Srbije poništila "pravne posledice odluke privremenih institucija u Prištini" - 29. maja 2018. kosovska vlada usvojila novi statut "Trepče", kojim je kompanija postala akcionarsko društvo

Lična karta "Trepče" - "Trepča" je trenutno podeljena na dva sistema - "Trepča jug", koji kontrolišu Albanci, i "Trepča sever", koji kontrolišu Srbi - "Trepča sever" ima dva rudnika - Belo Brdo, čijih se 60 odsto kopova nalazi u Brusu, i rudnik Crnac sa 70 odsto kopova u Novom Pazaru - U severnom i istočnom delu KiM ima rezervi od oko 34 miliona tona rude olova, cinka i srebra, iz kojih može da se dobije oko 1,5 miliona tona olova, 1,5 miliona tona cinka i oko 3.000 tona srebra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track