VUČIĆ UŽIVO NA OTVARANJU KONFERENCIJE OEBS: Albance zanima samo kako da uzmu sever Kosova, plaše me ovoliki napadi na Srbe (FOTO)
Foto: Pink Printscreen

Dužnost države jeste da štiti pravdu, žrtve i svedoke

VUČIĆ UŽIVO NA OTVARANJU KONFERENCIJE OEBS: Albance zanima samo kako da uzmu sever Kosova, plaše me ovoliki napadi na Srbe (FOTO)

Politika -
1 / 6 Foto: Tanjug/Zoran Žestić

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da se plaši novonastale situacije na Kosmetu, ovoliko učestalih napada na kosovske Srbe kojih nismo imali u ovim obimu u poslednjih pet godina, te dodao da Albance zanima samo sever Kosova, kako da ga uzurpiraju i prisvoje, posebno kada je reč o energetici - Trepči i Gazivodama.

Ukazao je da se Gazivode nalaze na teritoriji centralne Srbije i delom na teritoriji Zubinog Potoka, i da prištinske vlasti s tim u vezi nikada nisu bili zainteresovani da čuju i slušaju argumente srpske strane. "Mi sporazum o energetici nemamo. Oni lažu i izmišljaju, i to rade otvoreno, neskriveno", zaključio je Vučić.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Šešelj nije moj portparol

Vučić je izjavio da lider radikala Vojislav Šešelj nije njegov portparol već politički protivnik. "Do pre mesec dana pričali ste da je Čedomir Jovanovć moj. Ja govorim samo u svoje ime, ime stranke i Srbije. Nikada portparola nisam imao, nije to ni Šešelj, ni Jovanović.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao da Srbija ima svog predsednika koji ume da govori.

- Niti je moj Šešelj, niti je moj Jovanović niti je moj hvala bogu ni Šutanovac, ni Janković, ni Jeremić... Sve su to moji i naši politički protivnici koje izuzetno poštujemo ali ćemo ih pobeđivati na izborima", kazao je Vučić dodavši da oni koju kažu da živimo u devedesetima treba da znaju da imamo 70 odsto ubistava manje nego 2002. godine.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

On se osvrnuo na festival Mirdita od pre neki dan rekavši da su ga vređali i jedni i drugi i da su mu vikali "Vučiću, pederu".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas javnu molbu međunarodnim predstavnicima da ne samo čuju, već slušaju šta Albanci govore, da dobro razumeju njiihove poruke i spreče njihov eventualni pokušaj upada na sever i dalje napade na srpsko stanovništvo.

"Malo se zaustavite s držanjem lekcija Srbiji"

Vučić istakao je danas da je njegov stav i stav Srbije kristalno jasan po pitanju Bosne i Hercegovine (BiH) i poručio da oni koji drže predavanja i lekcije Srbiji s tim treba malo da se zaustave. Vučić je, upitan za stav Srbije u vezi s pozivom predsednika RS Milorada Dodika na držvno ujedinjenje Srpske i Srbije, rekao da ne razume potrebu koju neki iz regiona imaju stalno da isputuju stav Srbije, koji je potpuno jasan.

"Sto puta sam rekao da Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet BiH, kao i entiteta RS unutar BiH. Milion sam puta rekao to i nikada drugačiju izjavu niste čuli", podvukao je on.

I pored toga, konstatovao, je traži se od Srbije da se nekome pravda.

"Ne pada mi napamet da se pravdam za stavove koji su kristalno jasni, čisti kao suza, dok stavovi drugih ne samo da nisu jasni, već i nisu dobronamerni prema nama", rekao je on. Istakao je da je BiH dobar sused i da želimo dobre odnose sa njima. "U stanju ću biti još mnogo toga da istrpim, ali malo se zaustavite s tim", zaključio je Vučić.

On je kazao da ne bi bilo problema u tome što je govorio Ramuš Haradinaj da ne zna ili nije pročitao Briselski sporazum, iako se radi o 15 tačaka na jednoj strani, kao i da odlično poznaju taj dokument a neće da ga provode u delo, već činjenica da oni to ne govore bez znanja zapadnih mentora.

Vučić je podsetio da mu niko nije verovao kada je govorio mnogo ranije da će se držati Briselskog sporazuma kao što se RS drži Dejtonskog dokumenta.

"Danas od Briselskog sporazuma beže Albanci. Nažalost ne pridržavju se ni oni pod čijem okriljem je sklopljen. Ne zanima ih primena. Srbija je svaku tačku provela u delo, koja se odnosila na njene obaveze. Albanci jednu jedinu, a reč je o 6 od 15, to jest 40 odsto, nisu takli, nije ih zanimala, kritikovao je predsednik.

Podsetio je da je već 20.aprila, kada su navodno krenuli u primenu, govorio da ih to ne zanima.

"Znaju to i njihovi zapadni mentori i zajedno sa njima ih baš briga što nisu ispunili. Priče da su zabrinuti i da obe strane moraju da ispune sporazum, čuvene sintagme koje predstavljaju eufemizam za sopstvenu neodgovornost, ne mogu više da slušam, poručio je on.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako je naveo, ni Haradinaj, Arifi, ni Hodžaj nikada ne govore ništa sami.

"Neki drugi govore kroz njih i preko njih. Zato me brinu incidenti koje nismo imali u tom obimu u poslednjih pet godina. Brinu me jer se plašim da će biti još oštriijih i žešćih napada, a Srbiji su ne zahvaljujući državi koju danas vodim, već ranijim vladama prilično uskraćene mogućnosti da na bilo koj nacicn reaguje na KiM", objasnio je on.

- Dužnost je države da stvori sistem koji će da štiti pravdu, žrtve i svedoke.

Vučić je na otvaranju konferenciji OEBS "Podrška žrtvama i svedocima krivičnih dela u Srbiji" u hotelu "Hajat" u Beogradu kazao da pravda ne sme da postoji samo u sudovima, već i u čitavom sistemu.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Mi moramo da učinimo sve kako bi zaštita žrtava i svedoka bila brža i efikasnija. Za to je potrebro razradjeni nacionalni mehanizam sa vrhunskim stručnjacima", kazao je Vučić.

Vučić je dodao da je pravda i njegova odgovornost kao predsednika države, da bude nediskriminatorna i dostupna svima. Ministarka pravde Nela Kuburović je rekla da će izrada Nacionalne strategije za podršku žrtvama i svedocima početi ovim projektom.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je kazao da je ovo pitanje značajno za put Srbije ka Evropskoj uniji. On je dodao da najnovija statistika pokazuje da 15 odsto gradjana postaju žrtve nasilja.

Fabrici je kazao da uredba podrazumeva da se žrtva mora prepoznati, odnosno da zna svoja prava i da se prema njoj mora ophoditi sa poštovanjem. "Ovo je za Srbiju važno jer žrtve i svedoci treba da imaju prava koja postoje i u Srbiji", rekao je on i dodao da je ovaj projekat instrument koji će pomoći Srbiji u poglavlju 23.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević je kazao da Srbiji predstoje značajna usaglašavanja sa pravom EU, koja će doprineti većoj zaštiti žrtava.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Zoran Žestić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track