OBRADOVIĆ: Vi ste bankarski lobista! TABAKOVIĆ: Ja sam ponosni guverner NBS
Foto: Beta/Milan Obradović, Beta/Miloš Miškov

rasprava u skupštini

OBRADOVIĆ: Vi ste bankarski lobista! TABAKOVIĆ: Ja sam ponosni guverner NBS

Politika -

Opozicija je danas kritikovala predložene finansijske zakone

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je danas na sednici Skupštine Srbije da Narodna banka Srbije (NBS) "lepi flaster na duboke rane".

"Gde je NBS kad čovek strada pod ovim bankarskim prevarantima i lopovima? Vi stavljate flaster na duboku ranu. Naš bankarski sistem je kancerogen, a vi dođete u Skupštinu Srbije i kažete evo ja imam flaster", rekao je Obradović.

On je reko da mu je drago da je guvernerka Jorgovanka Tabaković na čelu NBS posle šest godina shvatila da banke korisnicima nude nešto što ne odgovara njihovim potrebama i naplaćuju im visoke kamate i da NBS treba da zaštiti gradjane od bankarske pljačke.

Obradović je rekao da se Tabaković i NBS "prave ludi" kada su u pitanju građani koji plaćaju kredite u švajcarskim francima i dodao da je potrebno dodatno oporezovati banke.

On je rekao da se zakonom o finansijskom obezbeđenju javni dug Srbije "preproda" nekome drugome. Kada je reč o zakonu o stečaju, Obradović je rekao da taj zakon omogućava da se namire banke i druge finansijske institucije, ali se ne bavi radnicima.

Obradović je Tabaković nazvao bankarskim lobistom, a ona je kazala da je ona "ponosni guverner NBS".

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je i da je glavno obeležje pet zakona koja je NBS dostavila Skupštini Srbije na usvajanje unapređenje poslovnog ambijenta Srbije.Ona je obrazlažući zakone u parlamentu kazala da je jedan od ciljeva novih propisa smanjivanje troškova privredi za poslovanje platnim karticama i u on-line trgovini, stvaranje pretpostavki za dalji razvoj finansijskog tržišta i dodatna zaštita korisnika finansijskih usluga.

Kada je reč o Predlogu zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu Tabaković je rekla da je potrebno prilagoditi zaštitu upotrebi savremenih tehnoloških sredstava, za korišćenje finansijskih usluga, poput telefona ili računara.

Guvernerka je navela da je internet plaćanje prošle godine koristilo dva miliona korisnika, a mobilno plaćanje više od milion ljudi.

Korisnici se ovim zakonom oslobađaju svake usluge koju nisu tražili, rekla je guvernerka i dodala da će kod ugovora na daljinu (o dozvoljenom prekoračenju ili štednji gradjana), vrednih do 600.000 dinara, korisnik moći da zaključi ugovor preko elektronskog dokumenta dvostrukom autentifikacijom, a da neće morati da ide u banku.

foto: Youtube Printscreen

Govoreći o Predlogu zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, Jorgovanka Tabaković je rekla da je on veoma značajan, posebno za male trgovce, koji plaćaju visoku cenu za trgovinu karticama, a da je cilj da se podstakne korišćenje platnih kartica i time smanji siva ekonomija.

Ona je rekla da građani Srbije i dalje plaćaju više cene za međubankarsko poslovanje nego u Evropskoj uniji, u kojoj su naknade ograničene na 0,2 odsto na debitne i 0,3 odsto na kreditne kartice.

Tabaković je rekla da je prošle godine 57 odsto plaćanja realizovano platnim karticama.

Poslanica Dosta je bilo Branka Stamenković izjavila je danas da će predloženi set finansijskih zakona obezbediti da se legalizuje "pljačka ono malo imovine što je u državi ostalo".Ona je rekla da zakoni nude loša rešenja i da su najproblematičniji zakon o obezbeđenju i zakon o stečaju, koji su međusobno uslovljeni.

"Omogućiće bankama, faktoring agencijama ... da iz preduzeća koja su u stečaju izvlače novac i tako oštete radnike, a potom i domaća pravna lica", rekla je Stamenković novinarima u Skupštini Srbije i dodala da će ovi zakoni omogućiti pojavu nekih novih "stranih investitora" koji će moći da izvlače imovinu iz kompanija u stečaju.

(Kurir.rs/Beta/Foto:Beta/MilanObradović/MilošMiškov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja