Najnovije vesti

OPTUŽBE U SKUPŠTINI! Maja Gojković odgovorila poslaniku: Srpski parlament je najbolji primer transparentnosti!
Foto: Dado Đilas

ne da se maja!

OPTUŽBE U SKUPŠTINI! Maja Gojković odgovorila poslaniku: Srpski parlament je najbolji primer transparentnosti!

Politika

Skupština Srbije započela je danas novu sednicu u 10 sati, a poslanici obavljaju zajednički načelni pretres o 11 tačaka iz oblasti finansija.

Među njima su predlozi zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu, o finansijskom obezbeđenju, međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

 

Predloge zakona iz oblasti finansija obrazlaže guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

 

Poslanik SDS Marko Ðurišić negodovao je zbog zajedničkog pretresa o predloženim tačkama, koje, kako kaže, nisu međusobno povezane.

 

- Tražim od vas da takav predlog ne stavljate na glasanje jer nije u skladu sa Poslovnikom. Dezavuišete rad skupštine objedinjavajući tačke koje ne mogu po poslovniku da budu objedinjene - rekao je Ðurišić.

 

On je naveo da je Savet Evrope kritikovao parlament jer se zakoni donose po hitnom postupku.

 

Vlada Srbije poslala je u ponedeljak predloge da o njima raspravjamo danas, a "virusom vlade" je zaražena i Narodna banka Srbije koja je predloge poslala 22. maja 2018. godine, rekao je Ðurišić.

 

Odbacujući kritike da se u parlamentu ne radi transparentno, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala se na izveštaj Interparlamentarne unije u kome se navodi da je srpski parlament izabran za najbolji primer prakse upravo kada je reč o transparentnosti.

 

- Uvažavam mišljenje Saveta Evrope. Učinićemo sve da sledeći izveštaj bude još bolji nego što je ovaj, ali treba imati u vidu i izveštaj Interparlemntarne unije. Imamo dva oprečna mišljenja, a trudićemo se da oba budu jednako dobra po naš parlament - rekla je Gojković.

 

Na dnevnom redu su još i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj banci Srbije, koje je takođe podnela NBS.

 

Narodna skupština razmatraće i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o stečaju, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Drugi programski zajam za razvojne politike u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća) između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Projekat pružanja podrške finansijskim institucijama u državnom vlasništvu) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o zajmu (Dodatno finansiranje za Drugi Projekat razvoja zdravstva Srbije) između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, koje je podnela Vlada Srbije.

 

Narodni poslanici razmatraće i Predlog odluke o izboru četiri člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, koji je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Dado Đilas)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...