NATO ŽELI DA KOD SRBA PROMENI NEGATIVNU SLIKU: Alijansa osniva Klub 100! EVO ŠTA JE NJEGOV ZADATAK
Foto: EPA

nova strategija

NATO ŽELI DA KOD SRBA PROMENI NEGATIVNU SLIKU: Alijansa osniva Klub 100! EVO ŠTA JE NJEGOV ZADATAK

Politika -

Predstavnici američke Ambasade u Beogradu i NATO pojačali su aktivnosti na približavanju Srbije zapadnoj vojnoj alijansi, a cilj je da osnuju "klub 100", u koji bi ušli univerzitetski profesori i javne ličnosti, koji bi propagirali napuštanje vojne neutralnosti Srbije.

Pozivajući se na odlično obaveštene izvore, list navodi da je drugi sekretar u Ambasadi SAD Džon Bovermaster nedavno rekao da će se sredinom septembra na Fruškoj gori okupiti grupa profesora radi priprema i edukacije za popularizaciju NATO, pišu Večernje novosti.

U tekstu se napominje da Bovermaster napušta funkciju, te da je plan da projekat, koji je on započeo, završi njegov nasljednik Džon Radeford.

Suština je u tome da se uz propagandni rad pojačaju i operativne aktivnosti na terenu.

List ističe da se ova opsežna akcija oslanja na globalnu strategiju Zapada o "eliminisanju malignog uticaja Rusije na Balkanu".

U tekstu se dodaje da je ključna zona pojačanog propagandnog delovanja upravo Srbija, ali i Republika Srpska, "u kojoj obaveštajci NATO i zapadnih službi imaju specijalan zadatak da prekinu čvrstu sponu predsednika Srpske Milorada Dodika s Kremljom".

Navodi se da je u Beogradu prošlog meseca boravila Činčila Moli iz Odseka za propagandnu delatnost Evropske komande NATO, da je razgovarala sa predstavnicima nekih nevladinih organizacija i raspitivala za stav javnosti prema SAD i NATO, kao i da li se taj odnos može menjati.

U tekstu se dodaje da je nju interesovalo i da li je dovoljno dobro predstavljena saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO, kao i šta je sve preduzeto na promociji vežbe "Srbija 2018", koju u oktobru u Mladenovcu organizuju NATO i MUP Srbije.

Otprilike u isto vrijeme u beogradsklom hotelu "Kraun plaza" održan je sastanak povodom zajedničke vežbe "Srbija 2018" kojem su, između ostalih, prisustvovali šef kancelarije za evroatlantsko i globalno partnerstvo u Sektoru za politička i bezbednosna pitanja Alijanse DŽejms Meki i referent NATO-a za Srbiju Anželik Tomsen-Barnet.

Navodi se da je umesto same vežbe, glavna tema bio plan promocije Alijanse u Srbiji.

List navodi i da američka Ambasada podržava i pomaže aktivnosti pojedinih nevladinih organizacija, koje se bave promocijom NATO, te podseća da je sredinom maja u hotelu "Kristal" u Beogradu održana konferencija pod nazivom "Oblikovanje budućnosti Srbije u eri nesigurnosti" u organizaciji Atlantskog saveta Srbije, na kojoj se govorilo o prednostima saradnje Srbije sa NATO i SAD.

Kurir.rs/Srna/Novosti/V.N./Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja