Najnovije vesti

TABAKOVIĆ: Na pritiske bankara reagujem obrnuto srazmerno
Foto: Foto: Beta

odgovorila poslanicima

TABAKOVIĆ: Na pritiske bankara reagujem obrnuto srazmerno

Politika

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković kaže da Predlog zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja po platnim transkacijama omogućava da država preko NBS obezbedi sigurnost platnih transkacija u kojem građani imaju niže troškove.

"Ali i sigurnost da ni zbog čije nepažnje, namere ili bilo čega, neće doći do blokade platnog sistema", rekla je Tabaković u parlamentu odgovarajući poslanici DS Gordani Čomić šta donosi član 9. tog zakona.

 

Tabaković je odbacila tvrdnje da je taj član Predloga zakona diskriminatorski.

Čomić je pitala da li bi po članu 9. značilo da bi sve međunarodne platne šeme bile primorane prvo da osnuju pravno lice u Srbiji, a zatim da dobiju licencu od NBS da bi se kvalifikovali kao operateri sistema platnog prometa, te da uspostave domaću infrastrukturu za autorizaciju, kliring i poravnanje.

 

"Ako to znači član 9. onda je pitanje, da li to umanjuje, uvećava, ostavlja istim sposobnost međuanrodnih platnih šema, posebno master kard i vize u nekoj ravnopravnoj utakmici u Srbiji za finansijske usluge", pitala je Čomić.

 

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković odgovara da je to stvar koju NBS mora da uradi i da očekuje jednodušnu podršku svih poslanika.

 

"Jer koliko god da smo opozicioni poslanici, svi smo građani koji moraju da znaju da, kada 1.300 dinara prosečne transakcije plaćanja provučete master kardom, vi im platite 12 dinara, prema Vizi je to 8,2 dinara, a kada platite domaćom karticom to je 2,2 dinara", rekla je Tabaković.

 

 

Ona je objasnila da član 9. podrazumeva da se sve transakcije vezane za netiranje i konačan kliring i poravnanje za domaći platni promet na karticama, bilo domaćim ili stranim, obavlja u Srbiji.

 

"Pitali su me da sam spremna da izdržim sve pritiske bankara. Ja na pritiske reagujem obrnuto srazmerno. Ono što sam ubeđena da je interes građana Srbije... Imam običaj da kažem - vernost sam spremna i životom da platim", rekla je Tabaković.

 

Objasnila je da se sada propisuje obavezu da se poravnanje za domaće transakcije obavlja u Srbiji pod nadzorom NBS i ostalih državnih organa što do sada nije bio slučaj, nezavisno da li se plaća stranim karticama koje su izdale domaće banke ili domaćom karticom koju su izdale domaće banke.

 

Kaže da se 97 odsto transkacija plaćanja karticama obavlja u zemlji i između domaćih klijenata, a da se samo tri odsto obavlja van, a da se kliring u 80 odsto slučajeva u pomentih 97 odsto vrši u inostranstvu.

 

Navodeći da se ove godine očekuje 2,6 milijardi evra imvesticija, guverner NBS je poručila da država vodi računa o investitorima koji zapošljavaju ljude, plaćaju porez i "obezbeđuju pun novčanik, pristojno pun frižider ili gorivo u automobilu".

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Beta/Nenad Petrović)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...