Vučić: Ulazimo u sukob s NATO ako pošaljemo vojsku na KiM
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik progovorio o upozorenjima i nepoštovanju Rezolucije 1244

Vučić: Ulazimo u sukob s NATO ako pošaljemo vojsku na KiM

Politika -

To nije pravo i nije pravično, ali naše je da se borimo unutar veoma uskog manevarskog prostora, poručio šef države

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da je lično upozoren da bi pokušaj Srbije da pošalje hiljadu svojih vojnika na KiM, što omogućava Rezolucija UN 1244, doveo do sukoba s najvećom vojnom silom na svetu.

- Činjenica da velike sile ne priznaju i nemaju nameru da uvaže Rezoluciju 1244 za nas znači da imamo male mogućnosti da nešto učinimo... To nije pravo i to nije pravično, ali mi se borimo u skladu s vrlo malim mogućnostima i unutar veoma uskog manevarskog prostora i naše je da se borimo - poručio je Vučić komentarišući način na koji Srbija može da reaguje nakon učestalih napada na Srbe na Kosovu i spekulacija prištinskih medija o raspoređivanju snaga bezbednosti na administrativnoj liniji.

On je priznao i da je povodom ideje o povratku hiljadu vojnika "lično upozoren" da ćemo, ako to pokušamo, doći u sukob s NATO.

- Ako pokušate da uđete sa svojom vojskom i svojom policijom na Kosovo, NATO će to da tretira kao neprijateljski akt - preneo je predsednik upozorenje koje je dobio.

Kako je objasnio, više puta je poredio situaciju s rezolucijom o Jerusalimu, gde su zapadne sile odbacile Trampov pritisak da svoje ambasade prebace u taj grad, kako je uradila Bela kuća. Prema rečima Vučića, oni su to pravdali činjenicom da bi takav postupak bio u suprotnosti s rezolucijom o Jerusalimu.

- Ja sam im tada rekao da se svi zajedno ponašaju protivpravno kad ruše Rezoluciju 1244, a oni onda sležu ramenima, pogledaju u svoje savetnike i... ništa - ispričao je on i naveo da želi da građanima objasni da "te ljude ne interesuju pravo i Rezolucija 1244, već sila i faktičko stanje".

Predsednik naglašava i da platforma za pregovore, koja je predstavljena u kosovskom parlamentu, otežava razgovore u Briselu, ali i pokazuje prave namere Prištine. Uprkos svemu, razgovori su, kako zaključuje, jedino rešenje.

- Tu platformu kada pročitate vidite da nisu ostavili ni milimetar, ni jedan jedini odsto prostora za bilo kakav dogovor - navodi Vučić.

On ocenjuje da ovaj dokument pod spoljnim pritiskom neće biti usvojen u pokrajinskoj skupštini, jer bi svakom bilo jasno da sve posle toga postaje besmisleno.

- Ali takav tekst govori o namerama i željama Prištine - kaže Vučić, ali i priznaje da smo i mi mnogo puta živeli u sopstvenim zabludama.

Kako naglašava, veoma je zadovoljan što danas racionalno i dobro procenjujemo sveukupno stanje i ne zadovoljavamo se i zaluđujemo samo sopstvenim idejama i stavovima.

Zoran Dragišić

Sila uvek iznad zakona

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić smatra da je dobro da je i predsednik Vučić jasno rekao da postoji to upozorenje.

- Sila je uvek bila iznad zakona, i to pravilo i mi osećamo na svojoj koži. Treba to da primimo k znanju i da i dalje insistiramo na zaštiti našeg naroda na KiM. Adresa za to nam je Kfor, koji je jedini zadužen da to i obezbedi - naglašava Dragišić za naš list.

antrfile

Milovan Drecun

Sukob s NATO bio bi poguban

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže za

Kurir da se Srbija suočava ne samo s nepravdom već i sa politikom sile.

- Tih nekoliko stotina srpskih vojnika i policajaca, koje predviđa Rezolucija 1244, ne mogu biti poslati na KiM bez odobrenja Saveta bezbednosti. Oni koji sprovode politiku sile donose i rezolucije, a onda ih ne poštuju. Sa tim se Srbija suočava, i kakav onda može da nam bude manevarski prostor. Naravno da je sukobljavanje s NATO pogubno i nije uopšte opcija - naglašava Drecun.

Činjenice

- 12. juna 1999. Kfor došao na KiM

- Kfor je međunarodna mirovna snaga pod vođstvom NATO

- Zadatak je čuvanje reda i mira, kao i stvaranje sigurnosti na KiM nakon rata

- U okviru misije deluje pet operativnih grupa

- Te grupe su pod zapovedništvom SAD, Francuske, Nemačke, Italije i Velike Britanije

Brojke

19 godina je Kfor na KiM

10 godina je Euleks aktivno radio na KiM

28 nacija učestvuje u misiji Kfora

I. K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 7 RAZLOGA ZBOG KOJIH KOSOVO NIJE DRŽAVA: Ovo ni Tači i Haradinaj zajedno ne mogu da ospore!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track