RADNO U SKUPŠTINI: Počela rasprava o amandmanima na set finansijskih zakona
Foto: Zorana Jevtić

poslanici u klupama

RADNO U SKUPŠTINI: Počela rasprava o amandmanima na set finansijskih zakona

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije počela je danas raspravu o amandmanima na set finansijskih zakona, a na početku rasprave ponovo se najviše priča o javnom dugu Srbije.

Podneto je 1.000 amandmana, a najviše, više od 500 stiglo je na Predlog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu.

Poslanici prvo razmatraju amandmane na Predlog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovaranja na daljinu.

Rasprava je inače objedinjena sa predlozima o finansijskom obezbeđenju, o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

Na dnevnom redu su i izmene zakona o platnim uslugama, o Narodnoj banci Srbije, o privrednim društvima i o stečaju.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković istakla je ranije da je cilj seta finansijskih zakona unapređenje poslovnog ambijenta, stvaranje pretpostavki za dalji razvoj finansijskog tržišta i dodatna zaštita korisnika finansijskih usluga.

Tabaković je, govoreći o Predlogu zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja po platnim transkacijama, kazala da on omogućava da država preko NBS obezbedi sigurnost platnih transakcija i niže troškove za građane.

Objasnila je da se sada propisuje obaveza da se poravnanje za domaće transakcije obavlja u Srbiji pod nadzorom NBS i ostalih državnih organa što do sada nije bio slučaj, nezavisno da li se plaća stranim karticama koje su izdale domaće banke ili domaćom karticom koju su izdale domaće banke.

Tokom rasprave, opozicija je govorila o javnom dugu Srbije, ali na predložene zakone nije imala veće primedbe.

Pored predloženih zakona, među kojima su izmene Zakona o stečaju, poslanici su razmatrali i nekoliko sporazuma o zajmovima.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track