Najnovije vesti

MISTERIOZNE LETELICE NAD SRBIJOM Ministarstvo odbrane otkriva: Pratimo dronove i SPREMNI SMO DA REAGUJEMO!
Ilustracija, Foto: Profimedia

preduzete sve neophodne mere

MISTERIOZNE LETELICE NAD SRBIJOM Ministarstvo odbrane otkriva: Pratimo dronove i SPREMNI SMO DA REAGUJEMO!

Politika

Kako je Kurir, još u aprilu, prvi pisao o dronovima koji su nadletali Srbiju usledila je potvrda ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. 

Sada stiže i zvanično saopštenje Ministarstva odbrane Srbije o bespilotnim letelicama iznad naše zemlje.

Pojava navedenih letelica može se dovesti u vezu sa ilegalnim aktivnostima, prebacivanjem migranata od strane organizovanih kriminalnih grupa preko državne granice, švercom roba, narkotika, akcijama drvoseča i drugih koji se bave nelegalnim radnjama.

Ovo pojašnjene je Sputnjik dobio od Vojske Srbije povodom informacije da su strane bespilotne letelice krajem marta ušle u vazdušni prostor Srbije, a to je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Zvaničnog saopštenja o ovim događajima dosad nije bilo, a Sputnjik je odgovore o misterioznim naletima dobio od Ministarstva odbrane.

Potvrđeno nam je da su, u pomenutom periodu, jedinice Vojske Srbije angažovane u Kopnenoj zoni bezbednosti u nekoliko navrata registrovale pojavu malih dronova, koje je, naglašavaju, moguće nabaviti u slobodnoj prodaji.

U ministarstvu ističu da Vojska nije reagovala pošto su propisane vrlo jasne procedure po kojima se postupa u slučaju povrede suvereniteta države i ugrožavanja bezbednosti iz vazduha.

"Imajući u vidu činjenicu da navedeni dronovi nisu uočeni u neposrednoj blizini vojnih objekata, da imaju vrlo skromne mogućnosti s aspekta izviđanja, te da nemaju mogućnost prenosa ubojitih sredstava, nisu predstavljali opasnost po bezbednost zemlje, iako je svaki slučaj analiziran detaljno, sa svih aspekata. U konkretnom slučaju bezbednost građana i imovine Republike Srbije nisu bili ugroženi“, kažu u Ministarstvu odbrane.

Takođe dodaju da u saradnji sa SMATSA, kontrolom letenja Srbije i Crne Gore, neprekidno i pouzdano obavljaju kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije, a za Sputnjik su pojasnili i ko i na osnovu čega procenjuje da li je ugrožena bezbednost države:

"Posle uočavanja letelice za koju ne postoje podaci o najavi leta, sprovođenja preciznih procedura i provera podataka, nadležno lice u sistemu kontrole i zaštite suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije, u skladu sa definisanim kriterijumima, dodeljuje letelici status neidentifikovane. To znači da predstavlja potencijalnu opasnost po bezbednost zemlje i prema njoj se postupa po propisanim procedurama“, ukazuju u odgovoru.

Svaku pojavu neidentifikovane letelice, kako nam je pojašnjeno, analiziraju nadležni organi i u skladu sa zaključcima preduzimaju se potrebne mere čiji je cilj sprečavanje bilo kakvog iznenađenja i podizanja nivoa efektivnosti i efikasnosti sistema za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora.

Kurir.rs/Sputnjik/Senka Miloš/Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Da li je ovo jedini snimak obaranja "nevidljivog"

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...