Najnovije vesti

NEZGODA MEHA OMEROVIĆA NA AERODROMU TEMA I U SKUPŠTINI Gojković: Tema je delikatna! Radikali: Da podnese ostavku!
Foto: Dado Đilas/dragana udovičić

poslanici srs glasni, predsednica kaže da će se sve ispitati

NEZGODA MEHA OMEROVIĆA NA AERODROMU TEMA I U SKUPŠTINI Gojković: Tema je delikatna! Radikali: Da podnese ostavku!

Politika

U Skupštini Srbiji u toku je rasprava o amandmanima na set finansijskih zakona, ali se više polemisalo o "slučaju" poslanika SDPS Meha Omerovića koji je nedavno priveden na frankfurtskom aerodromu, o čemu je Kurir prvi pisao.

Najglasniji u kritici Omerovića bili su poslanici SRS, dok je poslanik DS Radoslav Milojičić izneo stav da radikali tako skreću temu sa zaduživanja države.

 

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je poslanike da se uzdrže od komentarišanja da je reč o krivičnom delu krađa dok se ne dobije izveštaj nadležnih organa, ali je potvrdila da se Meho Omerović u Frankfurtu pozvao na diplomatski imunitet.

 

"Svesna sam da je tema vrlo delikatna i da moramo da insistiramo kod nadležnih organa koji mogu da nam pomognu, da nam daju nekakvo razjašnjenje i izveštaj šta se desilo", rekla je Gojković.

 

Jedino sa čime sam upoznata je da se poslanik pozvao na diplomatski imunitet, rekla je Gojković i dodala da ne zna da li je to "kočnica" da se dobije detaljniji izveštaj.

 

 

"Trudićemo se da preko naših konzulata dobijemo nekakve detaljnije podatke šta se zaista desilo, čisto da ne bi pala ružna slika na rad naših parlamentaraca koji često putuju u inostranstvo, te vas molim da se uzdržimo od komenatara da li je u pitanju krivično delo krađa ili nešto drugo dok ne dobijemo izveštaj", rekla je predsednica parlamenta.

 

Radikali, međutim, smatraju da je Omerović "krađom na aerodromu naneo štetu Srbiji i Skupštini Srbije" Poslanica Vjerica Radeta najpre se osvrnula na izjavu Jorgovanke Tabaković, koja je nedavno rekla da je "vernost spremna životom da plati", rekavši da je aktuelni guverner NBS pokazala koliko je verna i odana ideologiji "kada je ukrala mandat SRS".

 

foto: Filip Plavčić

 

Navodeći da je najveća povreda dostojanstva skupštine bila "krađa" mandata, Radeta je dodala i da je Omerović "bacio senku" krađom kozmetike i pozivaju većinu da taj problem reši tako što će poručiti poslaniku SDPS da podnese ostavku.

 

Njena stranačka koleginica Nataša Jovanović kaže da je Omerovićeva priča da je morao u toalet "smešna" jer oni koji su bili na tom aerodromu znaju koliko je udaljen fri šop od toaleta.

 

"Treba da se osudi i žigoše ovaj visoko nemoralan čin", rekao je poslanik SRS Dubravko Bojić, dok je poslanik DS Milojičić ističući da nema razloga da brani bilo kog poslanika, naveo da smatra da radikali skreću pažnju sa zaduživanja države u iznosu od 225 miliona evra.

 

Umesto toga, kako kaže, mi raspravljamo o nekoj krađi u fri šopovima, a ne da je, kako tvrdi, SNS zadužila državu za 10 milijardi evra u poslednjih šest godina.

 

Odgovorila mu je Radeta rekavši da svaka poslanička grupa ima pravo da utvrđuje prioritetei istakla da radikali ne govore samo o Omeroviću već takođe govore i o zakonima.

 

foto: Dado Đilas

 

Ona je podsetila poslanika DS, kada se govori o šteti koja se nanosi parlamentu, da je u njihovo vreme parlament imao 308 poslanika i da je to nešto što će da se pamti.

 

Poslanik SDPS Milorad Mijatović, stranke kojoj pripada i Meho Omerović kaže da SDPS ne osporava taj događaj u Franfurtu, ali da niko ne može biti kriv dok se to ne dokaže.

 

"Dozvolite da nadležni organi Nemačke podnesu svoje izvestaje istrage i tek onda da govorimo o činu koji se desio. Mi svi verujemo Nemačkoj drzavi i ako je tako kako ga u našoj zemlji predstvljaju, Nemačka će dati pravi odgovor. SDPS će takođe dati svoj odgovor", rekao je on.

 

On je pozvao poslanike da govore o politici, a da ličnosti ostave po strani dok ne bude pravosnažne presude.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto:Dado Đilas, Dragana Udovičić)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...