STEFANOVIĆ: Čemu ovo vodi? Priština se povlači iz dijaloga uz prećutnu saglasnost Zapada!
Foto: MUP Srbije

o situaciji na kosovu

STEFANOVIĆ: Čemu ovo vodi? Priština se povlači iz dijaloga uz prećutnu saglasnost Zapada!

Politika -

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas, komentarišući povlačenje Kosova iz Briselskog dijaloga, da Priština ne deluje samostalno, već uz prećutnu saglasnost zapadnih partnera.

"Čemu ovo vodi? Da se neozbiljno tretira dijalog i ne formira Zajednica srpskih opština. Onda to treba i da se kaže", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

On je dodao da ga zabrinjava eskalacija nasilja na Kosovu i Metohiji i da sva dešavanja ukazuju da Albanci nemaju nameru da ozbiljno razgovaraju.

Stefanović je dodao da sada očekuje reakciju Brisela.

Ako je cilj Prištine da na vrlo neozbiljan i neodgovoran način blokira pregovore u Briselu i da nikada ne dođe do formiranja ZSO to treba da kažu ne prištinski funkcioneri nego njihovi mentori koji ih najsnažnije podržavaju u njihovim naporima za tzv. nezavisno Kosovo, izjavio je on.

"Mi nastavljamo vrlo ozbiljno i odgovorno proces koji treba da dovede do formiranja ZSO, što je prvih šest tačaka Briselskog sporazuma. Čini se da svi zaboravljaju Briselski sporazum kao da se nije dogodio", kaže Stefanović.

Očigledno je, dodaje, da Prištini ne odgovara Briselski sporazum jer on garatuje veća prava Srbima i određena i izvršna ovlašćenja ZSO.

"Sada to ne žele da sprovedu. Potpišete nešto, to garantuje EU, a onda se pet godina svi prave kao da se to nije dogodilo. Postavlja se pitanje zašto ste nas uopšte zvali u Brisel", naveo je Stefanović.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug/Foto:MUP Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track