MARKO ĐURIĆ ZA KURIR O PREGOVORIMA O KOSOVU Srbija se uzda u svoju bazu podrške unutar EU
Foto: Marina Lopičić

Direktor Kancelarije za KiM

MARKO ĐURIĆ ZA KURIR O PREGOVORIMA O KOSOVU Srbija se uzda u svoju bazu podrške unutar EU

Politika -

Pojavili su se nagoveštaji da bi u završnicu pregovora mogle da uđu Francuska, Nemačka i Holandija, kao i Španija, kao jedna od pet zemlja EU koje nisu priznale nezavisnost, kaže direktor Kancelarije za KiM

Sve češće se pominje da će put do pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine biti i ubrzan, a možda i izmenjen. Uz sve očiglednije pritiske da se finiš diplomatske borbe za Kosovo postavi već na kraj ove godine, neizvesno je i da li će u dijalog biti uključene još neke zemlje.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić za Kurir kaže da, kada je reč o borbi za KiM, pritisci na Srbiju svakako postoje, ali da će se naša zemlja oslanjati na države EU koje nisu priznale nezavisno Kosovo.

- Naravno da nam je ta baza podrške ključna za naredni period. Međutim, nema dileme da najsnažnije zemlje EU i SAD podržavaju nezavisnost i lobiraju za proširenje tog priznanja nezavisnosti, ali i za uključivanje Kosova u međunarodne organizacije. To su zemlje koje su veoma uticajne u međunarodnoj zajednici, i to čini naš položaj težim - objašnjava Đurić.

Povodom pritisaka koje trpi ne samo Beograd već i Srbi na KiM, naš sagovornik smatra da je Srbija žrtva sistematskog gaženja Briselskog sporazuma.

- Srbija je žrtva kampanje laži predstavnika prištinskih institucija, koji su, osim što pogrešno predstavljaju situaciju u dijalogu, do pre nekoliko dana tvrdili da na KiM nema etnički motivisanih incidenata. Uveren sam u to da Priština ovakvu politiku ne bi smela da sprovode da nema podršku dela međunarodne zajednice. Skorija istorija nas uči da Albanci gotovo nijedan potez ne vuku bez konsultacija sa svojim najbližim saradnicima i partnerima - naglašava Đurić.

Više niko i ne veruje da je Priština samostalno odlučila da ne dođe u Brisel na pregovore zakazane za danas. U situaciji u kojoj Priština želi priznanje, a Beograd ga uporno odbija pojavili su se nagoveštaji da bi u završnicu pregovora mogle da uđu Francuska, Nemačka i Holandija, kao i Španija, kao jedna od pet zemlja EU koje nisu priznale nezavisnost.

Ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović je posle sastanka sa ambasadorima zemlja članica EU u Briselu izjavila da niko od prisutnih nije pominjao direktno uključivanje ili promenu formata dijaloga.

foto: Dado Đilas

- Nije bilo intervencija u smislu direktnog uključivanja ili promene formata. Sam proces jeste komplikovan i nosi puno poteškoća i neizvesnosti, ali postoji razumevanje i percepcija da je Beograd taj koji je svoje obaveze onako kako je potpisao i ispunio, a da drugi nisu - napomenula je ona.

Generalni sekretar predsednika Nikola Selaković najavio je da će se novi datum nastavka dijaloga Beograda i Prištine znati najkasnije danas.

Pozvao EU da reaguje

Apostolova ohrabrila teroriste

Đurić je pozvao Brisel da se izjasni o stavovima šefice delegacije EU Natalije Apostolove, koja je za učestale napade Albanaca na Srbe u južnoj srpskoj pokrajini rekla da je to "vraćanje milo za drago". Đurić smatra da ona takvim reagovanjem na više desetina napada "šalje poruku teroristima i onima koji napadaju da su napadi dobrodošli".

I. K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) 7 RAZLOGA ZBOG KOJIH KOSOVO NIJE DRŽAVA: Ovo ni Tači i Haradinaj zajedno ne mogu da ospore!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja