VUČIĆ POVODOM NASTAVKA DIJALOGA OKO KIM: Bez Rusije i SAD nije realno doneti rešenje
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Posao političara da vode odgovornu politiku, istakao predsednik

VUČIĆ POVODOM NASTAVKA DIJALOGA OKO KIM: Bez Rusije i SAD nije realno doneti rešenje

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveren je da nije realno doneti rešenje za Kosovo i Metohiju bez SAD i Rusije. On je istakao, povodom informacija da neke zapadne zemlje žele da se uključe u finalnu fazu procesa, da je Srbija zadovoljna da posreduje EU, ali da ne vidi što se u nastavku dijaloga u proces ne bi uključile i Kina i Rusija, ako 10 zemalja misli da se uključi.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Što da budu uključene samo zemlje koje priznaju nezavisnost Kosova", primetio je.

"Da li je moguće doneti rešenje bez SAD i Rusije? Nije realno. Te zemlje moraju biti obaveštavane i saglasne s tim što bi bio eventualni dogovor", rekao je Vučić.

VUČIĆ: Niko nama ne garantuje da Albanci neće silom ući na sever Kosova!

On je dodao da, ako dogovora nema, onda nam predstoji teško vreme. Ipak, ukazuje, veće su mogućnosti da dogovora neće biti, imajući u vidu platformu kakvu je predlagala Priština ovih dana.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Kada izađete sa takvom platformom i izjavama jasno je da neko ne želi da dođe do dogovora i vidite tačno na čiju podršku računaju", naglasio je Vučić.

Ukazao je da je iz izjave Ramuša Haradinaja da će oni sačekati Srbe da priznaju Kosovo, a onda prihvatiti pomirenje sa njima, moglo da se vidi da Albanci žive u svom filmu u kojem su samo oni žrtve.

VUČIĆ: Moj posao je da brinem o Srbiji, do kraja juna očekujem nastavak dijaloga sa Prištinom

"Ja nikada neću reći da su Srbi samo žrtve. Kod Albanaca nema realnog sagledavanja sadašnjosti, a još manje realnog i racionalnog sagledavanja budućnosti. Zato ne treba da se čudimo šta se dešava", kazao je Vučić.

foto: Tanjug/Rade Prelić

Rekao je da je zadovoljan što su, na primer, učesnici festivala "Mirdita-dobar dan" mogli da dođu u Beograd, i "kese đubreta" da pospu po njegovoj glavi i zemlji, što, smatra, govori o njihovom vaspitanju, ali i našoj slobodi i demokratičnosti, jer mi računamo na veću snagu naših argumenata. Na pitanje da li će biti označeni oni koji treba da odgovaraju zbog predaje Kosova, Vučić je istakao da je za njega bila strašna naša neodgovornost od 2006. do 2011, ali da nije bila mnogo manja ni 1999.

SASTANAK NA ANDRIĆEVOM VENCU: Vučić danas sa Čepurinom

"Posao nas političara nije samo da vodimo patriotsku politiku, već da izračunate stvari, da vodite odgovorno zemlju, ne dodvoravate se narodu. Nije odgovorno da vodite zemlju u sukob protiv 1.000 aviona, a da imate par koji su slepi i bez municije", primetio je i dodao da smo "naš posao loše obavljali i posle Drugog svetskog rata, ali i posle Prvog svetskog rata".

Vučić je istakao da smo neke delove južne Srbije dobili posle Berlinskog kongresa, i da smo imali ubijane srpske konzule u Prištini krajem 19.veka.

S tim u vezi je kazao da treba imati u vidu da Kosovo nije uvek bilo naše, i da oni koji tako tvrde treba da pročitaju te knjige.

foto: Tanjug/Rade Prelić

"Uvek je postojala borba oko Kosova. O načinu na koji je ubijen naš konzul u Prištini napisano je nekoliko knjiga. Mnogo, mnogo smo grešili, ali ne treba zaboraviti da se krajem 17. veka veliki deo stanovništva iselio sa KiM, jer su naši ljudi bili pod stalnim udarima Arbanasa", ukazao je on.

Vučić: Ulazimo u sukob s NATO ako pošaljemo vojsku na KiM

Poručio je da ne treba da se žalimo i kukamo, jer nismo uvek bili sveci, i u istoriji su se dešavale mnoge stvari. Naveo je da nekada u Vojvodini nismo imali ništa, a danas je to dominantno srpska, iako multietnička teritorija.

foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

"U politici skupo plaćate greške. Nemamo svetlih trenutaka po pitanju KIM. Zato sam ponosan što smo se pametno i odgovorno ponašali proteklih pet godina, a da li ćemo uspeti da izvučemo najveću korist po naše stanovništvo ostaje da se vidi", zaključio je on.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Rade Prelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track