MARKO ĐURIĆ: Međunarodna zajednica da reaguje zbog ratne retorike
Foto: Beta, Dragan Gojić

direktor vladine Kancelarije za Kim Marko đurić.

MARKO ĐURIĆ: Međunarodna zajednica da reaguje zbog ratne retorike

Politika -

Svakodnevnim senzacionalističkim izjavama, Priština na najbolji način dokazuje da status naše južne autonomne pokrajine nije onakav kakvim ga priželjkuju i predstavljaju tamošnjim građanima, istakao je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Povodom izjave kosovskog premijera Ramuš Haradinaj da će "rat sa Srbijom... zvanično biti prekinut kada dve strane priznaju jedna drugu", Đurić je istakao da je ratna retorika nešto što bi moralo da bude predmet oštre reakcije svih onih u međunarodnoj zajednici, kojima je stalo do stabilnosti i mirne budućnosti.

"Ratne priče i ponavljanje mantre o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti, za koju nikoga u Srbiji, pa čak ni na Kosovu i Metohiji, separatisti u Prištini nisu pitali, jeste obično bežanje od rešavanja problema", istakao je Đurić.

Prema njegogvim rečima, do bolje budućnosti za Srbe i Albance može se doći samo putem postizanja kompromisa koji će zadovoljiti interese i jedne i druge strane.

"Tvrdnja da je rešenje bez obostrano prihvatljivog dogovora i kompromisa moguće je zabijanje glave u pesak i obmanjivanje javnosti. Srbi i Albanci na KiM imaju pravo na budućnost i ne treba da budu večiti taoci separatizma", navodi se u saopštenju.

Haradinaj je ranije na konferenciji za štampu, između ostalog, izjavio da će kosovska vojska biti formirana u toku ove godine, što je, kako on tvrdi, dobilo poverenje "čak i Srba sa Kosova".

"Sa Srbijom smo imali rat koji je prekinut 9. juna 1999. godine, ali zvanično će rat biti prekinut kada dve strane priznaju jedna drugu. Baš kao što je priznala Hrvatsku, Bosnu, Srbija bi trebalo da prizna i Kosovo. Ovo je u našem interesu i ne treba da se plašimo da zajedno sednemo za pregovarački sto i ozvaničimo priznanje", rekao je Haradinaj.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta, Dragan Gojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track