Najnovije vesti

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ IZRIČITO O SPOLJNOJ POLITICI SRBIJE: Rusija nam je u srcu, ali Evropa u glavi
Foto: Fonet

Jasan put države ka članstvu u EU

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ IZRIČITO O SPOLJNOJ POLITICI SRBIJE: Rusija nam je u srcu, ali Evropa u glavi

Politika

Vlada Srbije neće promeniti strateški pravac zemlje, a to je Evropska unija, izjavila je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i dodala da svi koji vode zemlju treba jasnije da pokažu takvu politiku.

 

foto: Fonet

 

"Treba da izbegavamo situacije u kojima pre podne hoćemo u EU, a po podne sa Rusijom. Niko nama ne brani da sarađujemo sa Rusijom, niko nijednom Srbinu ne može da oduzme pravo da voli Rusiju i da nas natera da poništimo istoriju. Ali, vođenje države je racionalan posao, politika se vodi iz glave, a ne iz srca! Rusija će uvek biti u srcu, a glava kaže - Evropa i Zapad", rekla je Mihajlovićeva.

 

 

Ona je istakla i da Srbija želi kompromis o Kosovu, ne zato da bismo dobili nekakvu kartu za brži ulazak u EU, već zato što od rešenja ovog pitanja zavisi budućnost Srbije.

 

"Zamrznuti konflikt na Kosovu zamrznuće Srbiju, koja neće moći da se razvija. Neće rešenje da nam donesu ni Rusija ni Amerika, to moramo sami. Ili možemo da čekamo da nam nešto padne s neba sve dok i poslednji Srbin ne ode s Kosova", rekla je Mihajlovićeva.

 

O odnosu sa premijerkom Brnabić

 

Potpredsednica Vlade govorila je i o svom odnosu sa ostalim ministrima i premijerkom Anom Brnabić.

 

foto: Nebojša Mandić, Beta

 

"Dosta je onih koji, svako iz svojih interesa, u svakoj mojoj reči, postupku i pogledu traže nekakav sukob sa drugim članovima Vlade. Njima ne mogu da pomognem. Moj posao je da radim, a oni neka tumače šta god žele. Dobro je što je premijerka pitanje infrastrukture stavila u prvi plan, jer stalno govorim da nema boljeg načina za rast privrede od ulaganja u infrastrukturu. Vlada je jedinstvena, što će nam i te kako trebati u narednom periodu, pre svega zbog pitanja Kosova", istakla je Mihajlovićeva.

 

O rekonstrukciji Vlade

 

Na pitanje o mogućoj rekonstrukciji Vlade i kako ocenjuje napise da bi i ona mogla da bude rekonstruisana, Mihajlovićeva odgovara da je odavno prestala da broji koliko puta su je do sada smenili, sa i bez rekonstrukcije.

 

foto: Marina Lopičić

 

"Tu sam gde su me postavili Aleksandar Vučić i SNS, kao što su postavili i sve druge u Vladi. Imam obavezu da radim svoj posao najbolje što mogu. Evo, povodom godišnjice rada Vlade napravili smo spisak onoga što smo uradili za 12 meseci. I u tom "Zoraninom kalendaru", kako ga zovu moji saradnici, pobrojano je više od 120 različitih stvari: od novih 55 km auto-puta, dva nova mosta na Dunavu i Drini, 200 kilometara obnovljenih pruga, Srbija je 10. na svetu po građevinskim dozvolama i još mnogo drugih stvari. Zato - da vidimo rezultate, pa da odlučujemo", kaže Mihajlovićeva.

 

O novom gradonačelniku Beograda

 

Govoreći o izboru novog gradonačelnika Beograda, ona je ocenila da je i izbor Zorana Radojičića pokazao na delu kako SNS vidi politiku u Srbiji.

 

foto: Dragana Udovičić

 

"A to je da nema uspešne i ozbiljne politike ako ona ne može da privuče vredne i ugledne ljude koji nisu deo partija, a takav je svakako dr Radojičić. Teško ćete među običnim ljudima pronaći nekog ko bi rekao nešto loše o dr Radojičiću. Ali ih zato u opoziciji ima koliko hoćete, pa zato i prolaze kako prolaze na izborima jer ne razumeju građane", dodala je Mihajlovićeva.

 

 

Ona je izrazila uverenje da je Radojičić u Dečjoj bolnici u Tiršovoj stvorio dobar tim koji će moći da funkcioniše i bez njega, "iako im neće biti lako".

 

foto: Fonet

 

"Niko ne može sam da vodi ni bolnicu, a kamoli srpsku prestonicu. Dopalo mi se i to što je novi gradonačelnik u centar svog rada stavio građanina i njegove potrebe, što me je podsetilo na legendarnog Branka Pešića", navela je Mihajlovićeva.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Blic/Foto: Fonet)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...