VUČIĆ SE SUSREO SA POROŠENKOM: Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine
Foto: Tanjug

sastanak u eksišehiru

VUČIĆ SE SUSREO SA POROŠENKOM: Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine

Politika -

ESKIŠEHIR - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je u Eskišehir gde će na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipan Erdogana prisustvovati svečanom otvaranju Transanadolijskog gasovoda (TANAP), a odmah po dolasku sastao se sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Vučić i Porošenko su razgovarali o bilateralnim odnosima i ekonomskoj saradnji, a ukrajinski predsednik je porucio da njegova zemlja poštuje teritorijalni integritet Srbije i zatražio od Vučića da apeluje na političare u Srbiji da ne vode antiukrajinsku kampanju.

Srpski predsednik je izrazio zahvalnost za principijelnu poziciju Ukrajine po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i istovremeno naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

On je konstatovao da dve zemlje imaju tradicionalno prijateljske odnose i istakao da je Srbija zainteresovana za dalje proširenje bilateralne saradnje.

Predsednik Vučić je naglasio da je ekonomska saradnja daleko ispod potencijala i interesa dve strane i dodao da je veoma važno raditi na usaglašavanju bilateralnog Sporazuma o slobodnoj trgovini.

"Ukrajina poštuje i poštovaće teritorijalni integritet Srbije", istakao je Porošenko i zamolio Vučića da iskoristi svoj autoritet i apeluje na političare u Srbiji da ne vode antiukrajinsku kampanju.

"Naši narodi i naše zemlje su veoma bliski i zato treba raditi na razvoju ekonomskih i kulturnih odnosa, kao i na saradnji u drugim oblastima", naglasio je ukrajinski predsednik.

Susretu dvojice predsednika prisustvovao je i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Predsednici Vučić i Porošenko prisustvovaće danas ceremoniji puštanja u rad Transanadolijskog gasovoda TANAP u turskom gradu Eskišehiru, na poziv predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, navodi se u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track