Viđam se sa Đilasom, opozicija da se grupiše
Foto: Kurir

Intervju Boško Obradović, lider pokreta Dveri

Viđam se sa Đilasom, opozicija da se grupiše

Politika -

Sada je ključno pitanje da li insistirati na političkim razlikama u opoziciji ili naći teme oko kojih se slažemo i udružiti se protiv ove totalitarne vlasti

Boško Obradović, predsednik Dveri, kaže da GO ovog pokreta još uvek nije doneo odluku da li će se pridružiti delu opozicionih stranaka u Savezu za Srbiju, čiji je inicijator Dragan Đilas. Sa svima u opoziciji, dodaje, razgovaraju o modalitetima borbe protiv aktuelne vlasti jer niko od njih trenutno ne može samostalno da pobedi vlast.

Da li će se Dveri pridružiti Savezu za Srbiju? - Odluku o eventualnim političkim savezima donosi Glavni odbor Dveri, a on o tome dosad nije odlučivao. Sa svima u opoziciji razgovaramo o modalitetima borbe protiv aktuelne vlasti, a pre svega o zajedničkoj borbi za fer i poštene izborne uslove i slobodu medija.

Da li ste se sastali s Draganom Đilasom i kada? Da li na isti način vidite funkcionisanje te opozicione zajednice? - Viđam se sa svim liderima opozicije, ne računajući Čedu, Čanka i Šešelja koji nisu opozicija već produžena ruka vlasti. Razgovori su jedno, a dogovori su drugo.

Ako odlučite da uđete u Savez, kako će to funkcionisati s obzirom na tolike razlike u programu između članova Saveza? Na koji način ćete ih prevazići? - Niko od nas trenutno ne može samostalno da pobedi ovu vlast. Neka ukrupnjavanja na opozicionoj političkoj sceni su potrebna. Koja i kakva, da li treba ići u jednu, dve ili tri opozicione kolone - to je pitanje za razmišljanje.

Kako je zamišljeno funkcionisanje Saveza za Srbiju na terenu? Šta ako na nekom mitingu, recimo, predsednik DS kaže da je Ratko Mladić ratni zločinac - hoćete li vi skočiti da branite Mladića ili ćete otćutati? - Dveri neće ući ni u jedan politički savez koji podrazumeva odricanje od našeg identiteta i političkog programa. Ključna dilema je da li insistirati na našim ideološkim i političkim razlikama u opoziciji ili naći teme oko kojih se svi slažemo i udružiti se protiv sve totalitarnije vlasti.

Navodi se da Saša Janković nije želeo da uđe u Savez upravo zbog mogućnosti da Dveri uđu u njega. Da li znate nešto o tome? - Ne znam o tome ništa, ali znam da Dveri ne mogu biti u Savezu sa onima koji su za davanje Kosovu stolice u UN i priznanje kosovske nezavisnosti. Kurir.rs/K. Blagović/Foto:Kurir/Marina Lopičić

Oko Kosova nema pregovora

Ako ne uđete u Savez, da li ćete se udružiti s nekim drugim? - Spremni smo na saradnju sa svima koji su protiv pravno obavezujućeg sporazuma s lažnom državom Kosovo i koji su za očuvanje KiM u sastavu Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track