Najnovije vesti

GUBE PODRŠKU: Liberija povukla priznanje Kosova, a evo i zašto
Foto: Nebojša Mandić

otkrivamo

GUBE PODRŠKU: Liberija povukla priznanje Kosova, a evo i zašto

Politika

Ministar inostranih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej predao je danas prvom potpredsedniku vlade i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću notu o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, dok traje dijalog Beograda i Prištine.

U noti se navodi da je Liberija priznala kosovsku nezavisnost na osnovu saznanja da Beogard nije spreman da pregovara o rešenju sa južnom pokrajinom Kosovo.

"Danas se vodi dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. Imajući to u vidu, bilo je samo prikladno da Liberija zauzme stav koji omogućava odgovarajuće rešenje za građane Srbije i pokrajine Kosovo, što se čini putem aktuelnih pregovora. U skladu sa tim Liberija poništava svoje priznanje Kosova. Ova odluka ostaje na snazi sve do okončanja razgovora i pregovora pod pokroviteljstvom EU", navodi se u noti.

Da podsetimo, Liberija nije prva zemlja koja je povukla prizananje Kosova, ali je tačan broj onih koji su priznali Kosovo, barem sudeći prema izjavama Beograda i Prištine, i dalje nepoznanica.

Prva država koja je povukla priznanje je Surinam, koji je tu odluku doneo 27. oktobra 2017. godine. Predomislio se i Sao Tome i Prinsipe, a krajem prošle godine prizanje je povukla i Gvineja Bisao.

Liberija je Kosovo priznala 30. maja 2008. godine.

(Kurir.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...