NENAD POPOVIĆ ZA DŽERUZALEM POST: Kosovo nikada neće biti član UN, tradicija i istorija ono na čemu se zasniva jedna zemlja
Foto: Promo

intervju za izraelski medij

NENAD POPOVIĆ ZA DŽERUZALEM POST: Kosovo nikada neće biti član UN, tradicija i istorija ono na čemu se zasniva jedna zemlja

Politika -

JERUSALIM - Kosovo je mesto na kome se rodila Srbija, ono je naše srce i duša i sa tim se ne mogu praviti kompromisi, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ponovio da Srbija nikada neće priznati samoproglašenu nezavisnost.

"Srbi imaju dugu istoriju borbe za ono u šta veruju. Kosovo je mesto na kome se rodila Srbija. Kosovo je naše srce i duša. Ne možemo praviti kompromise sa svojim srcem, dušom, istorijom i vrednostima samo zbog toga što neke zemlje u međunarodnoj zajednici žele da to učinimo", istakao je Popović u intervjuu za uticajni izraelski magazin Jerusalim Post.

foto: Vlada Srbije

On je naveo da su Albanci u južnoj pokrajini pokušali da naprave lažnu zemlju, "lažnu državu zvanu Kosovo".

"Nažalost, oni imaju podršku NATO pakta koji je bombardovao Srbiju 1999. godine. Prema našem ustavu i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN iz juna 1999, Kosovo je teritorija Srbije. Ipak, SAD i mnoge zemlje EU priznale su Kosovo kao nezavisnu državu. Ali Kosovo nije, i nikada neće biti nezavisna zemlja. Nikada nećemo priznati Kosovo, i nikada nećemo dozvoliti da Kosovo bude država članica UN. Nikad", naglasio je Popović.

On je dodao da pet zemalja EU, kao ni Izrael, nisu priznale Kosovo, i da im je Srbija na tome duboko zahvalna.

Na pitanje novinara koliko je istorija važna u odnosu Srba prema pitanju Kosova, Popović je ocenio da su tradicija i istorija ono na čemu se zasniva jedna zemlja.

"Izrael je pravi primer za to. Srbija i Izrael imaju dugu i ponosnu istoriju, i ne prave kompromise kada su u pitanju istorijske vrednosti. Voljni smo da pravimo kompromise o drugim stvarima, ali ne i kada su u pitanju naše vrednosti i ideali", naglasio je Popović.

foto: Fonet/Zoran Mrđa

Prema njegovim rečima, naši preci su prošli kroz užasna vremena, ali nikada nisu pravili kompromise kada su u pitanju ključni nacionalni interesi, i preživeli smo ta vremena. "Živeli smo stotine godina pod Turcima, ali nismo posustali. Nacisti su okupirali našu zemlju i želeli da zbrišu sa lica zemlje naš narod, ali smo preživeli", naglasio je on.

Popović je objasnio da kada god naiđemo na probleme, treba da razmišljamo kako bi naše bake i dede postupili u toj situaciji, "da učimo od njih i radimo ono što će biti ispravno u očima generacija koje dolaze".

U

pitan da prokomentariše rastući trend ustaštva u Hrvatskoj, Popović je istakao da Srbija ima dugu, mračnu istoriju sa Hrvatskom, "članicom EU koja ima duboko ukorenjenu nacističku prošlost".

"Tokom Drugog svetskog rata, ustaše su izgradile veliki koncentracioni logor Jasenovac, gde su ubijali ljude na najbrutalniji način, najviše Jevreje i Srbe. Ubijali su na zverski način čak i decu. Posle rata, zahvaljujući činjenici da je Josip Broz Tito, prvi predsednik Jugoslavije, bio Hrvat, sakriven je veliki deo hrvatskih zločina. Problem je što ih je EU prihvatila kao državu članicu, a oni nikada nisu snosili odgovornost za zločine koje su počinili u prošlosti", napomenuo je Popović.

Istakao je da je ponosan što u Srbiji, za razliku od Hrvatske, jevrejska zajednica ima dugu istoriju i što se tamo "oseća sigurnom".

"Često prisustvujem večerama za Šabat sa prijateljima, a prošle godine sam posetio Sukot po prvi put", naveo je on.

foto: Beta

Komentarišući odnose Srbije i Izraela, Popović je istakao da mnogo Izraelaca dolazi u Srbiju.

"Prošle godine imali smo 40.000 turista iz Izraela, a godinu dana pre toga njih 20.000. Broj se udvostručio za godinu dana. To je zaista odlično. Pored toga, izraelske kompanije su veoma aktivne u Srbiji", naveo je Popović.

Kako je rekao, to je posebno primetno u oblasti nekretnina i izgradnje, gde mnoge izraelske kompanije učestvuju u velikim građevinskim projekatima u Beogradu, što, prema njegvim rečima, stvara nove poslove za sve veći broj Srba.

"Pored toga, postoji dosta visokotehnoloških kompanija koje dolaze u Srbiju. Mnoge međunarodne kompanije, uključujući i izraelske, zapošljavaju naše programere i inženjere", naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, Izrael je jedan od lidera u svetu kada je reč o inovacijama i razvoju novih tehnologija.

"Ovo je još izuzetnije dostignuće kada se uzmu u obzir problemi koje imate na granicama i trenutne pretnje sa kojima se suočavate iz susednih zemalja. To samo čini uspeh Izraela još većim", rekao je Popović.

Ministar je naglasio i da srpska Vlada aktivno promoviše inovacije u Srbiji, i da u ovoj oblasti ima blisku saradnju sa izraelskom vladom, posebno kada je u pitanju digitalizacija poljoprivrede.

"Po prvi put u istoriji imamo kabinet ministra za inovacije čiji je isključivi zadatak promocija inovacija i ekonomije zasnovane na znanju. To pokazuje pravac za koji se Srbija opredelila", objasnio je Popović.

Kazao je i da je Srbija trpela zbog ratova devedesetih godina prošlog veka, kao i bombardovanja od strane NATO pakta 1999. godine, ali da je kvalitet srpske nauke i obrazovanja ostao sačuvan.

"Zahvaljujući tome imamo izvanrednu kadrovsku bazu zbog koje mnogi investitori dolaze u Srbiju", rekao je Popović.

Takođe je naveo da Vlada Srbije pokušava da zaustavi odliv mozgova, jer mladi u Srbiji, naročito inženjeri i programeri, napuštaju zemlju nakon diplomiranja i odlaze na mesta kao što je Silicijumska dolina.

"Ulažemo u inovacionu infrastrukturu, kao što su novi naučno-tehnološki parkovi i regionalni inovacioni startap centri, i dajemo različite podsticaje, kako bismo ohrabrili mlade da pokrenu svoje startap kompanije i ostanu u Srbiji”, rekao je ministar Popović.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja