JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Srbija sutra otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU
Foto: Dado Đilas

poglavlja 33 i 13

JADRANKA JOKSIMOVIĆ: Srbija sutra otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

Politika -

BRISEL - U Luksemburgu se sutra održava Međuvladina konferencija na kojoj će Srbija otvoriti još dva poglavlja u pregovorima sa EU - poglavlje 33 finansijske i budžetske odredbe i poglavlje 13 koje se tiče ribarstva, a delegaciju naše zemlje predvodiće ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Sa dva nova poglavlja Srbija će imati 14 otvorenih poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

foto: Shutterstock

Međuvladna konferencija se organizuje u okviru Saveta EU, prva tokom nugarskog predsedavanja EU.

Početak je planiran za 19:30 u zgradi Saveta EU u Luksemburgu, a zatm i konferencija za medije predstavnika EU i Srbije.

Delegaciju Srbije tom prilikom predvodiće ministrarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, a EU će biti predstavljena od strane Evropske komisije i bugarskog predsedavanja EU.

"Mislim da to pokazuje da se pozitivan trend nastavlja. Da nema napretka ne bismo otvorili nijedno poglavlje", ocenila je ministarka Joksimović.

Ona je naglasila da Srbija ima još spremnih poglavlja za otvaranje i da će

nastaviti da radi na pripremi novih pregovaračkih pozicija.

Pred zemljama članicama u ovom trenutku je već poglavlje 9 - finansijske usluge, kao i poglavlja 17- ekonomska i monetarna politika i 18 - statstika za koje je Srbija predala svoje pregovaračke pozicije. U Briselu napominju da je zemljama članicama potrebno između četiri i pet meseci od dobijanja pregovaračke pozicije da završe tehničke porcedure oko otvaranja poglavlja.

Od 1. jula do kraja godine Austrija preuzima rotirajuće predsedavanje EU od Bugarske.

foto: Dado Đilas

Zvanični Beč je već najvio da će proširenje i konkretno ubrzanje pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom biti jedan od prioriteta predstojećeg austrijskog predsedavanja EU.

U diplomatskim izvorima se napominje da bi Srbija mogla da ubrza tempo otvarnja pregovaračkih poglavlja i da je do kraja godine moguće organizovati još dve Međuvladine konferencije, jednu tokom oktobra i drugu u decembru.

Iz EU ponavljaju da pored tehničkog rada na poglavljima na napredak u procesu pristupnih pregovora Srbije utiče postignuto u oblasti poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava u zemlji i poglavlju 35 koje prati normalizaciju odnosa Beograda sa Prištinom.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track