Najnovije vesti

KONGRESMEN ELITO ENGEL: Tvrdnje o povlačenju priznanja Kosova netačne i izazivaju veliku ljutnju u svetu
Foto: Profimedia

reagovanje

KONGRESMEN ELITO ENGEL: Tvrdnje o povlačenju priznanja Kosova netačne i izazivaju veliku ljutnju u svetu

Politika

Član Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država Elito Engel ocenio je da su "zavaravajuće" tvrdnje o povlačenju priznanja Kosova potpuno netačne i da bi Srbija trebala da se odrekne takve politike, jer je nezavisnost Kosova nepovratna.

 

"Lažne tvrdnje Srbije da države okreću leđa Kosovu su zavaravajuće i izazivaju veliku ljutnju u svetu. Srbija bi to trebalo da zaustavi i vrati se normalizaciji sa svojim susedom. Nezavisnost Kosova i njen suverenitet su trajni", naveo je Engel na Tviter nalogu, a prenosi RTK 2.

 

foto: AP

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli pozdravio je podršku koju je ovaj odbor dao Kosovu.

 

"Pozdravljamo podršku Odbora i Stejt departmenta u naporima da se borimo protiv lažne propagande Srbije i njenih neuspelih napora da se blokira integracija u međunarodne komisije", napisao je Pacoli na Tviteru.

 

Pozvao je Beograd da zaustavi ovo "bezobzirno ponašanje" i ostane posvećen dijalogu, a ne da ga "zloupotrebljava".

 

Nedavno je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predstavio dokument u kojem se tvrdi da je Liberija povukla priznanje nezavisnosti Kosova.

 

Istog dana, liberijska vlada je putem zvanične medijske izjave "odbacila izveštaje u nekim međunarodnim i društvenim medijima o ukidanju diplomatskih odnosa sa Kosovom".

 

foto: Profimedia

"Liberija je bila jedna od prvih zemalja koje su priznale suverenitet Kosova 30. maja 2008. godine, nakon proglašenja nezavisnosti i ostaje posvećena Zajedničkoj deklaraciji o uspostavljanju diplomatskih odnosa. Obe zemlje nastavljaju da uživaju uzajamno poverenje i prijateljstvo", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici Ministarstva spoljnih poslova Liberije.

 

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova izjavilo je da "ova izjava predstavlja ubedljiv dokaz za lažne vesti i 'ljute srpske propagande protiv Kosova, što je dokazano sa državama Gvinejom Bisao i Ganom i drugim zemljama".

 

(Kurir.rs/Beta)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...