MOGERINI O SASTANKU VUČIĆA I TAČIJA: Jučerašnji dijalog bio veoma težak, ali ohrabrujući
Foto: EPA

reakcija

MOGERINI O SASTANKU VUČIĆA I TAČIJA: Jučerašnji dijalog bio veoma težak, ali ohrabrujući

Politika -

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je danas da je bila "teška, ali ohrabrujuća" runda dijaloga izmedju predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija.

"Juče smo imali veoma dobar sastanak dijaloga na visokoj ravni izmedju Beograda i Prištine koji se odvija na ohrabrujući način, veoma teško, ali obrabrujuće", rekla je Mogerini dolazeći na zasedanje šefova diplomatija EU u Luksemburg.

Visoka predstavnica je rekla da je "Zapadnom Balkanu sad potrebno da Evropska unija bude dosledna i ispuni obećano", ocenjujući da je na "Zapadnom ostvaren upečatljiv napredak" i time što je potpisan sporazum o imenu izmedju Skoplja i Atine.

Mogerini je dodala da očekuje da šefovi diplomatija EU, koji sutra zasedanju u formatu "opšti poslovi" u Luksemburgu, prihvate preporuku Evropske komisije da se Makedoniji i Albaniji da zeleno svetlo za početak pregovora o članstvu s Unijom.

Iz zvaničnih krugova u Hagu i Parizu stižu najave da će se Holandija i Francuska, a verovatno i još neke članice EU, tome usprotiviti i tražiti da vlasti u Skoplju i Tirani pruže dodatne potvrde da su sprovele opipljive korake u jačanju vladavine zakone i suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Briselu da je dogovoreno nekoliko važnih stvari za Srbe na Kosovu, medju kojima da svi problemi moraju da se rešavaju u miru, uz medjusobno poštovanje i garantovanje bezbednosti i sigurnosti gradjana.

Vučić je naveo da nije "preterani optimista", ali da želi da se pokuša da se kroz nastavak razgovora nadje razumno rešenje za krupna otvorena pitanja.

To se pre svega odnosi na institucionalnu zaštitu Srba na Kosovu formiranjem Zajednice srpskih opština.

Komentari medija u EU su bili vrlo šturi, ali je nemački radio Dojče vele naveo da su Vučić i Tači u izjavama posle sastanka istakli saglasnost o tome da je kompromis bitan kako bi se došlo do trajnog rešanja u procesu normalizacije odnosa Srba i Albanaca i napretka na unutrašnjem i spoljašnjem planu i Beograda i Prištine.

(Kurir.rs/Beta/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track