LILIĆ OTKRIVA! Koštunica maznuo Gadafijevih MILION DOLARA! Pukovnik poslao pare Slobi, ogroman novac NESTAO bez traga!
Foto: Dado Đilas, EPA/SABRI ELMHEDWI, Zorana Jevtić

Bivši predsednik SRJ optužuje kolegu

LILIĆ OTKRIVA! Koštunica maznuo Gadafijevih MILION DOLARA! Pukovnik poslao pare Slobi, ogroman novac NESTAO bez traga!

Politika -

Ček je bio pripremljen da se preda Miloševiću, ali je promenio smer i otišao kod predsednika Koštunice. Predat je i gubi mu se svaki trag, navodi Zoran Lilić

Nekadašnji libijski lider Moamer el Gadafi poslao je svojevremeno milion dolara Slobodanu Miloševiću, ali je novac završio kod Vojislava Koštunice! To je juče otkrio bivši predsednik SRJ Zoran Lilić, koji je, kako kaže, bio blizak Gadafijev prijatelj i saradnik.

- Znam da je ček na jedan milion bio pripremljen da se preda Miloševiću, ali je promenio smer i otišao je kod predsednika Koštunice. Taj ček je predat i zatim mu se gubi svaki trag, gde je, šta je, ja zaista ne znam - kazao je Lilić gostujući na TV Pink. Koštunica nije odgovarao na pitanja ovim povodom.

Inače, Lilić navodi da se, nakon Gadafijevog smaknuća 2011. godine, gubi trag i silnom bogatstvu koje je posedovao libijski vođa. Kako kaže, Libija je bila bogata, imala je godišnje prihode od 300 do 400 milijardi dolara, te da je Gadafi u Tripoliju imao i nestvarne zalihe zlata, pa je pitanje šta se desilo s tim blagom, koje nesumnjivo postoji.

- Tačno je da je Gadafi u svetskim i evropskim bankama imao ozbiljne količine para, a posle nisam primetio da se neko na to javno vratio da pita... Tako je bilo i s našim parama. U vreme sankcija su uspešno koristili sve naše devizne rezerve, prodavali ih, okamaćivali, investirali u svoju infrastrukturu, a nas držali pod sankcijama. Posle je čuveni Labus prihvatio u Pariskom klubu da platimo i kamate i sve drugo... Mi smo tvorci svoje nesreće - naveo je Lilić. Istakao je da je s Gadafijem sarađivao na mnogim projektima, uključujući i reformu Ujedinjenih nacija.

- To je bila njegova fanatična želja, kao i to da se nafta ne prodaje za dolar, što bi znatno oslabilo američku i još neke ekonomije, već da se prodaje za zlatni dinar - kazao je Lilić.

Podsetimo, 2011. u Libiji je izbio rat, pobunjenici su tražili Gadafijevo povlačenje s vlasti i napuštanje zemlje. Na kraju je ubijen 20. oktobra 2011. u rodnom Sirtu.

foto: Profimedia

O svedočenju u Hagu Nisam hteo tajno da optužim Slobu Lilić se osvrnuo i na memoare bivše haške tužiteljke Karle del Ponte, koja ga je, kao što smo pisali, označila kao nekog ko je u Tribunalu naneo najveću štetu Miloševiću: - To je apsolutna neistina. Ja sam Miloševiću pomogao u Hagu. Govorio sam otvoreno, javno, bez ikakve zaštite iako mi je velikodušno nuđeno da budem prvi svedok tužilaštva, odnosno Karle del Ponte i Džefrija Najsa, da nosim oznaku "K33" i da, kao zaštićen svedok, optužim Miloševića za najteže stvari koje su oni zamislili. Odbio sam to. U Hag sam odveden prisilno.

(Kurir / B.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja