SKANDAL UOČI VIDOVDANA: Vulinu zabranjen ulazak na Kosovo
Foto: Stefan Jokić

provokacija

SKANDAL UOČI VIDOVDANA: Vulinu zabranjen ulazak na Kosovo

Politika -

PRIŠTINA - Srpskom ministru odbrane Aleksandru Vulinu zabranjeno je da učestvuje sutra na obeležavanju Vidovdana na Gazimestanu, objavio je prištinski portal Indeksonlajn.

Kako navodi portal, kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli potvrdio je tu informaciju.

Na pitanje u vezi sa srpskim zvaničnicima koji su tražili dozvolu za ulazak na KiM radi učešća na sutrašnjim manifestacijama, Pacoli je rekao da je samo Vulinu zabranjen ulazak.

foto: Ministarstvo odbrane

On, međutim, nije rekao šta je razlog za odbijanje Vulinovog zahteva, prenosi Indeksonljan.

Kancelarija:Zabrana Vulinu-skandalozna odluka PR i posrednik

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je večeras osudila skandaloznu odluku Prištine i posrednika u briselskom dijalogu da se ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu na Vidovdan zabrani poseta Kosovu i Metohiji.

Kako kažu, jasno je da je takva odluka doneta u koordinaciji Prištine i Evropske službe za spoljne poslove s namerom da se ponizi Srbija.

"Ova odluka je tim gora što dolazi posle pristanka prištinske strane na sastanku u nedelju u Briselu da se pridržava do sada postignutih sporazuma, i ponaša sa uvažavanjem i poštovanjem prema strani sa kojom, navodno, želi dogovor", ističe se u saopštenju.

Poseta ministra Vulina najavljena je u skladu sa ustaljenim procedurama i njeno onemogućavanje jeste najgrublje kršenje Sporazuma o posetama zvaničnika, čiji je garant upravo Evropska unija, navode u Kancelariji.

foto: Fonet/AP

"Predstavnici pojedinih država su proteklih dana, takođe, probali da u našoj zemlji uvedu verbalni delikt, pokušavajući da našim državnim zvaničnicima sugerišu kakvu bi vrstu poruka trebalo da upute na Vidovdan, što je događaj bez presedana u diplomatskoj praksi", ocenjuje se u saopštenju.

Vulin će u vezi sa ovim pitanjem održati hitne konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, o čijoj sadržini će javnost biti blagovremeno obaveštena, zaključuje se u saopštenju.

MUP Kosova: Policija preduzima sve mere da bi se očuvali red i mir tokom Vidovdana

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova saopštilo je danas da policija preduzima sve potrebne mere za održanje javnog reda i mira tokom srpskog praznika Vidovdana, 28. juna, i da je povećala mere bezbednosti kako bi pre, za vreme i posle proslave omogućila sigurnost gradjanima.

Policija je pozvala gradjane da joj pomognu u očuvanju reda i mira, da joj ukažu poverenje i da ne nasedaju na provokacije.

foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

MUP Kosova je naveo da će dovoljan broj policajaca i saobraćajnih policajaca biti angažovan na mestima gde se održavaju manifestacije povodom Vidovdana (Priština, Gazimestan, Gračanica), kako bi se omogućilo normalno odvijanje saobraćaja.

"U tom kontekstu od početka pa do završetka proslave u odredjenim vremenskim periodima, zavisno od toka situacije, Policija će izvršiti usmeravanje saobraćaja za vozila, u cilju izbegavanja stvaranja gužve u saobraćaju", navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track