BALKANSKI ŠPIJUN: Dačića proganjaju Pacolijeva braća
Foto: Zorana Jevtić

Šef diplomatije u obaveštajnom ratu

BALKANSKI ŠPIJUN: Dačića proganjaju Pacolijeva braća

Politika -

Srpski šef diplomatije krije koje će zemlje da povuku priznanje Kosova, a Priština svim silama pokušava da to sazna ne bi li ih sprečila u tome

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da su sve zemlje koje su povukle priznanje Kosova pod strašnim pritiskom zbog toga što su promenile odluku o južnoj srpskoj pokrajini. Zato on krije koja zemlje je poslednja povukla priznanje.

Ali, ne samo zbog toga. Izgleda da srpski šef diplomatije mnogo voli da nervira svog kolegu s Kosova Bedžeta Pacolija, koji je potrošio silne milione da bi neke zemlje preveo na stranu Prištine.

Ali izgleda da ni albanski biznismen ne sedi skrštenih ruku. Na Dačića je, navodno, poslao svoju braću. - Bio sam u mnogim zemljama, a danas, nažalost, moram da krijem gde idem. Krenuo sam za Kazahstan i u VIP salonu u Frankfurtu, odakle sam leteo, priđe mi čovek i kaže: "Ja sam rođeni brat Bedžeta Pacolija." Pozdravimo se, on ode svojim putem. Vraćam se iz Kazahstana, u avionu pored mene sedi drugi rođeni brat Pacolija - ispričao je Dačić ovu čudnu epizodu.

Šef srpske diplomatije toliko je iznervirao kosovskog kolegu da je Pacoli na razgovorima u Briselu u prošlu nedelju, na sastanku pred Federikom Mogerini, glasno rekao Dačiću: "Nemoj da mi kvariš posao."

- Za ovu poslednju zemlju sam samo rekao da nije iz Afrike, da bi Pacoli malo prešao na drugi kontinent. I hoću da mu kvarim posao. Ovo je težak posao jer nije samo reč o Kosovu već se tu uključe odmah zapadne i islamske zemlje i vrše ogroman pritisak na ove koje su promenile odluku. Mene stalno zapadnjaci napadaju na sastancima kako je to što radim iritantno, da je to nepovratan proces, da prestanem... E, zato mi je sve to još draže - kaže Dačić za Kurir.

Kurir.rs/E.K/Foto:Kurir.rs/Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track